ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, Νιόβη Καλλέργη, Αντιπρόεδρος και Διευθύντρια Μάρκετινγκ Ομίλου Kafea Terra

Με φρέσκες δράσεις, εμπλουτισμένη προϊοντική σειρά και ενισχυμένη δραστηριότητα εντός και εκτός συνόρων.

Η κ. Νιόβη Καλλέργη, αντιπρόεδρος και διευθύντρια Μάρκετινγκ του ομίλου, αναλύει, στη συνέντευξη που ακολουθεί, τις δραστηριότητες της Kafea Terra, κάνοντας αναφορά όχι μόνο στο παρόν, αλλά και στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας αυτής, που πέτυχε να καθιερώσει τον… ελληνικό espresso.

Κυρία Καλλέργη, ποιο είναι σήμερα το εύρος των δραστηριοτήτων της Kafea Terra;

 Ας πάμε λίγο πίσω, στο 1988, όπου η Kafea Terra Food And Drinks ΑEBE συστήνει τον παγκοσμίως αναγνωρίσιμο espresso illy στο ελληνικό κοινό και αφιερώνεται στη συνεχή ανάπτυξη τεχνογνωσίας και μεθόδων παρασκευής του καφέ, σε όλες τις μορφές και σε όλους τους τομείς αγοράς.

Από τότε αφιερώθηκε, με αγάπη και μεράκι, μια ομάδα ανθρώπων, με πρωτεργάτες τους κυρίους Γιάννη Ιωσηφίδη και Γιάννη Καρυοφύλλη, στην ανάπτυξη της κουλτούρας του αυθεντικού καφέ, και έτσι αποτέλεσε case study επιχειρηματικού οργανισμού-πρότυπο για πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Το 2006, δημιουργεί πρότυπη, υπερσύγχρονη, βιομηχανική μονάδα καφέ ευρωπαϊκών προτύπων στη ΒΙΠΕ Παιανίας, όπου παράγεται σε όλα τα στάδια ο καφές Dimello, με διανομή στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2016, προχωράει στη δημιουργία του Area 51 Artisan Coffee Roasters project, μιας ξεχωριστής μονάδας παραγωγής specialty coffees, που εξειδικεύεται στην έρευνα και την ανάπτυξη σε εξαιρετικής ποιότητας ποικιλίες, μοναδικής προέλευσης.

Το προïοντικό χαρτοφυλάκιο συνθέτουν, επίσης, κορυφαίες μάρκες αποκλειστικής διανομής και παραγωγής, όπως espresso Distillo, γαλλικό τσάι Dammann Frères και Qualitea, ποιοτικές σοκολάτες Monbana & Chocolanelle, 1883 Routin Syrups.

Στον επαγγελματικό εξοπλισμό είμαστε οι αποκλειστικοί εισαγωγείς των κορυφαίων οίκων La Marzocco και Faema, εισάγοντας τις ομώνυμες μηχανές τους. Είμαστε σε όλους τους τομείς αγοράς, με όλες τις μορφές συνεργασίας και με όλους τους τύπους συσκευασίας.

Χαρακτηριστικό ατού μας είναι το ότι αφιερώνουμε την ίδια φροντίδα και αγάπη από την πιο μικρή εξατομικευμένη πώληση (π.χ. ηλεκτρονική), μέχρι την πιο πλατιά και σπουδαία συνεργασία.

Πού εστιάζεται, κυρίως, σήμερα, η επιχειρηματική σας δραστηριότητα και ποιο εκτιμάτε ότι είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

Η υπερσύγχρονη state-of-the-art βιομηχανική μονάδα της Kafea Terra ΑΕΒΕ το 2006 πρωτοπορεί με την παραγωγή «ελληνικού» espresso!

Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε τετραπλασιάσει το ύψος των επενδύσεών μας, όπου τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας εγγυώνται την παραγωγή ενός σταθερού προϊόντος. Σήμερα, η εταιρεία συνεχίζει, με συνέπεια και προσήλωση, πάνω στον ίδιο άξονα τεχνογνωσίας, καινοτομίας και ανάπτυξης σταθερά ποιοτικού καφέ με:

 • συνεχείς επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στις γραμμές παραγωγής,
 • επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη,
 • τεχνολογικές αναβαθμίσεις για “zero defect” τελικό προϊόν,
 • πρωτοποριακές συσκευασίες 250 γρ. για τον κλάδο λιανικής,
 • καινοτόμες σειρές χαρμανιών σε specialty και single origin.

 

Πρόσφατα, λανσάραμε στη λιανική εξαιρετικούς Dimello φίλτρου σε blend και single origin. Είμαστε, επίσης, πολύ χαρούμενοι με το πρόσφατο λανσάρισμα Dimello compatible capsules.

Ποια είναι η θέση σας σήμερα στην εγχώρια αγορά καφέ;

Σήμερα, η Kafea Terra διαθέτει το πιο εκτεταμένο και επιτυχημένο μοντέλο πανελλαδικής διανομής, με κάλυψη 96% της χώρας, με κύριο άξονα δραστηριοτήτων τον κλάδο Ho.Re.Ca, που εκπροσωπεί το 85% του κύκλου εργασιών μας, και με πολύ δυναμική ανάπτυξη στον κλάδο retail, με καινοτόμες προτάσεις για κατανάλωση στο σπίτι.

Πρόσφατα, η εταιρεία λάνσαρε το νέο της βιομηχανικό στοίχημα, τη νέα σειρά compatible coffee capsules, η οποία αποτελείται από 7 ποικιλίες, άριστα χαρμάνια, με σώμα κομποστοποιήσιμο/compostable, σε πολύ φιλική-χρηστική συσκευασία των 10 τεμαχίων.

Πράγματι, η αγορά του καφέ στην Ελλάδα είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη. Παρουσιάζει εντελώς φρέσκες και καινοτόμες ιδέες, που προκαλούν τον σύγχρονο barista για συνεχή εξέλιξη και προσελκύουν τον σύγχρονο καταναλωτή σε ολοένα και μεγαλύτερη εμπειρία. Η δική μας δράση σε αυτό το περιβάλλον είναι ότι συνεχώς επενδύουμε στην ανάπτυξη γνώσης για τους ανθρώπους μας, καθώς και την ομάδα Quality Trainers, τη μεγέθυνση της εμπειρίας τους, ταξιδεύοντας στις διάφορες πλευρές του πλανήτη όπου παράγεται ο πράσινος καφές μας.

Αδιαφιλονίκητη αξία, που μας οδηγεί στο μέλλον, είναι η συνεχής επένδυση στη γνώση αλλά και στη βιομηχανική μονάδα μας, συγχρόνως, ώστε η διάδοχος ηγεσία της Kafea Terra να πορευτεί οδηγώντας τις εξελίξεις.

Καθώς διανύουμε την τέταρτη δεκαετία μας, στην αποστολή μας πρωτεύοντα ρόλο έχει ο σχεδιασμός των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης, προκειμένου η κουλτούρα, οι διαδικασίες, οι επενδύσεις και οι πρακτικές μας να είναι φιλικές στο περιβάλλον, ώστε αυθεντικά να μπορούμε να μιλάμε για μοναδική εμπειρία πράσινου καφέ, κάθε στιγμή.

Πραγματοποιείτε πωλήσεις εκτός Ελλάδας;

Στην ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας αφιερώνεται μεγάλο μέρος των πόρων μας. Η εταιρεία έχει στραφεί τα τελευταία επτά χρόνια στις αγορές του εξωτερικού, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσει τη βαθιά τεχνογνωσία, την αγάπη και το μεράκι του Έλληνα coffee roaster και barista, επιτυγχάνοντας πολύ σημαντικές συνεργασίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Ασία.

Στο όραμα της παγκόσμιας ανάπτυξης της μάρκας Dimello, αλλά και της Kafea Terra ΑΕΒΕ, πρωταρχική σημασία έχει η οικοδόμηση εμπιστοσύνης για espresso… ελληνικής παραγωγής και η οργάνωση δομημένης στρατηγικής ανάπτυξης, προσαρμοσμένης στην κουλτούρα και τα καταναλωτικά πρότυπα κάθε χώρας.

Στις γιγάντιες αγορές, λοιπόν, του εξωτερικού, η εταιρεία αναπτύσσει από την αρχή μικρές ιστορίες επιτυχίας και προσδοκά σε μεγάλα συναισθηματικά και εμπορικά οφέλη, με αρωγό και πάλι… τους ανθρώπους της.

Η μαεστρία στον καλό καφέ είναι μια ελληνική πρωτοπορία, που, πάνω στην έμπνευση του “freddo”, ταξιδεύει δυναμικά στις χώρες του εξωτερικού. Dimello freddo, Dimello espresso, λοιπόν, διαγράφουν ανοδική πορεία, με δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης και κάνουν περήφανη την Kafea Terra SA. Ο Dimello, αυτήν τη στιγμή, έχει παρουσία σε 10 χώρες, με πλάνο μέχρι το 2030 ο κύκλος εργασιών του εξωτερικού να ξεπερνά το 15% του τζίρου του ομίλου.

Σημεία-σταθμοί στην πορεία της εταιρείας

 

 • 1988:

 

 • Ίδρυση της ΚΑΦΕΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ, με έδρα τα Γλυκά Νερά, ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος του illy espresso στην Ελλάδα.

 

 • 1998:

 

 • Μεταφορά σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 7.564 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Παιανίας.

 

 • 2006

 

 • Ίδρυση εταιρείας στη Βουλγαρία.
 • Δημιουργία state-of-the-art εργοστασιακής μονάδας επεξεργασίας καφέ, μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα, με μηχανολογικό εξοπλισμό ευρωπαϊκών προτύπων, όπου παράγεται ο καφές Dimellο σε σπυρί για τον κλάδο των επαγγελματιών, και άλλες μάρκες καφέ, με παραγωγική δυναμικότητα 3,5 τόνων/ημέρα.

 

 • 2014

 

 • Νέα επένδυση στο εργοστάσιο: Αγορά υπεραυτόματης μονάδας καβουρδίσματος καφέ, παραγωγικής δυναμικότητας 10 τόνων/ημέρα, και γραμμής συσκευασίας με εγκιβωτιστικό και αυτόματη παλετοποίηση (end of line packaging).

 

 • 2016

 

 • Δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής για αλεσμένο καφέ Dimello, espresso και filter.

 

 • 2018

 

 • Ανάπτυξη σε νέα γραμμή για την παραγωγή κάψουλας Dimello compatible.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here