του Ιωάννη Ρουκά 

Με το… δεξί μπαίνει ο Δεκέμβριος για τη πολύπαθη Μεσαία Τάξη της Χώρας, μετά τα «πέτρινα χρόνια» της Κρίσης και της Ύφεσης που πέρασαν σαν θύελλα που σάρωσε τα πάντα.

Παρακολουθώντας τις εργασίες του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας θα καταλάβει κανείς τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια αλλά κυρίως το τι θα γίνει τα επόμενα. Αυτό το οποίο πρέπει να δούμε για να κατανοήσει τη ζημιά που έγινε, δεν είναι μόνο οι όποιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά η συνολική εικόνα, όλα τα κομμάτια του παζλ δηλαδή που συμπληρώνουν την Οικονομία.

Είναι ανθρώπινο να θέλει να ξεχάσει ο οποιαδήποτε αυτά που πέρασαν, βασανιστικά αργά ίσως και να μείνει στα θετικά που έρχονται. Είναι όμως απαραίτητο για να μπορέσει να εκτιμήσει και τις λάθος κινήσεις του παρελθόντος αλλά και τις θετικές που γίνονται τώρα και θα γίνουν στο άμεσο μέλλον, να θυμηθούμε κάποια απλά πράγματα.

Παραδοσιακά, ιστορικά, η Μεσαία Τάξη, είναι αυτή που πηγαίνει τις Κοινωνίες μπροστά. Εάν δούμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε όλους τους τομείς της Οικονομίας και της Κοινωνίας, η Μεσαία Τάξη είναι αυτή που συνέβαλε σε αυτήν με τον πιο ενεργό τρόπο.

Στις Επιστήμες, στη Τέχνη, στο Εμπόριο, στις Ανακαλύψεις, στην Οικονομία, η θέληση της Μεσαίας Τάξης να προχωρήσει, να πάει μπροστά, να ανεβεί πιο πάνω στην «αλυσίδα τροφής», είναι αυτή που έχει προοδεύσει τον Κόσμο.

Εμείς λοιπόν, εδώ στη Χώρα μας, συνειδητά, όπως είχε δηλώσει και ο τότε Αν. Υπουργός κ. Χουλιαράκης, βάλαμε τη Μεσαία Τάξη, να «πληρώσει το λογαριασμό» στο τελευταίο και αχρείαστο Μνημόνιο. Όταν παίρνεις χρήματα από τη Μεσαία Τάξη απλά επειδή δεν σου βγαίνει ο Λογαριασμός, η ζημιά που γίνεται είναι πολλαπλή. Και αυτό γιατί αυτή η Τάξη, ειδικά οι Επιχειρηματίες και Επαγγελματίες μέλη της, δουλεύουν συνεχώς με στόχο να δημιουργήσουν πλούτο.

Ο πλούτος αυτός επενδύεται και επιστρέφει στην Οικονομία πολλαπλώς με αντίστοιχα οφέλη για όλους.

  • Ο πλούτος αυτός, μπαίνει ξανά στην Οικονομία με τη μορφή αρχικώς της κατανάλωσης φυσικά. Αποτέλεσμα, ΕΙΣΠΡΑΞΗ φόρων για το Κράτος (ΦΠΑ, Εισοδήματος), ΕΙΣΠΡΑΞΗ εισφορών από την απασχόληση των εργαζόμενων των επιχειρήσεων από τις οποίες αγοράζονται υπηρεσίες και προϊόντα.
  • Στη συνέχεια, έχουμε την Αγορά πιο «διαρκών καταναλωτικών» προϊόντων όπως αυτοκίνητα, έπιπλα και λοιπός οικιακός εξοπλισμός.
  • Συνεχίζουμε με την αγορά σπιτιών, εξοχικών, αγορά υπηρεσιών τουρισμού, διασκέδασης. Με τον πλούτο, ή το εισόδημα που αποκτάται, πληρώνονται φόροι, δάνεια, δίνονται νέα δάνεια, άρα υγεία για το Τραπεζικό Σύστημα.

Περαιτέρω, ανάπτυξη των επιχειρήσεων, σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, με συνέπεια πάλι όλα τα παραπάνω.

Έτσι λοιπόν, σκεπτόμενοι όλα αυτά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, απορούμε, αλλά κυρίως καταλαβαίνουμε ότι δυστυχώς, οι επιλογές ήταν λανθασμένες, εγκληματικές και έγιναν υπό το καθεστώς πανικού για την παραμονή απλά στην «καρέκλα».

Οι δανειστές, είχαν δώσει τη δυνατότητα να επιλέξει η προηγούμενη Κυβέρνηση μεταξύ διαφορετικών εργαλείων για να μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της Χώρας.

Αυτή όμως επέλεξε την εύκολη λύση του να «πάμε να τα πάρουμε» από αυτούς που δουλεύουν περισσότερο, που θέλουν να δημιουργήσουν, που είναι συνεπείς. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό και πράγματι θα θέλαμε όλοι να το ξεχάσουμε.

Η νέα Κυβέρνηση όμως της Νεας Δημοκρατίας, επέλεξε και προετοίμασε, όπως αποδείχτηκε από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης, ένα σχέδιο με την αντίθετη ακριβώς λογική.

  • Να πάρει δηλαδή λιγότερα από περισσότερους.
  • Να δώσει ώθηση στις επενδύσεις που για ένα παράξενο λόγο λίμναζαν και δεν προχωρούσαν.
  • Να μειώσει εισφορές για να δυναμώσει την απασχόληση και να δώσει κίνητρο για νέες προσλήψεις.
  • Να δώσει κίνητρο στα παιδιά να αριστεύσουν να προοδεύσουν, να σηκώσουν τη σημαία και με αυτό τον τρόπο να δώσουν το μήνυμα στην Κοινωνία ότι επιβραβεύουμε αυτούς που προσπαθούν και όχι απλά τους τυχερούς μιας κλήρωσης.
  • Να δείξει στο Εξωτερικό ότι η Ελλάδα θα καλωσορίσει Νέες Επενδύσεις με γνώμονα όμως το Εθνικό Συμφέρον και το σεβασμό στους Νόμους και στο Περιβάλλον.

Έτσι λοιπόν, μέσα από την αναγέννηση της, η πολύπαθη Μεσαία Τάξη, να είναι αυτή τελικά που θα πάει την Ελλάδα μπροστά διότι πραγματικά η Ελλάδα αξίζει καλύτερα και είναι τώρα που το Μέλλον αρχίζει.

{Ο Ιωαννης Γ. Ρουκάς είναι Οικονομολόγος Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης της ΕΕΔΕ Μακεδονίας Αν. Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here