Μολονότι οι κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες στην Ινδία έχουν αποφέρει ελάχιστα για τους επενδυτές φέτος από τις άνευ προηγουμένου απάτες και το διογκούμενο τοξικό χρέος, αυτό δε φαίνεται να λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι επενδυτές για τη δυναμική της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας. Αυτό κατά συνέπεια δείχνει ότι οι νεότερες τράπεζες της προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις, ενώ μια σειρά από ιδιωτικές ινδικές τράπεζες είναι οι πιο ακριβές στον κόσμο.

Η οικονομική και πιστωτική επιβράδυνση της Ινδίας αποκαλύπτει τα ισχυρά σημεία αλλά και τις αδυναμίες του τραπεζικού τομέα της χώρας.

Για παράδειγμα, ο δείκτης απόδοσης της AU Small Finance Bank ως ποσοστό των μετοχών της -ένα μέτρο της κερδοφορίας- ήταν 56% έναντι 15% της China Construction Bank, 11%  της JPMorgan Chase & Co. και μέσου όρου 11,3% για 430 παγκόσμιες τράπεζες με κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ. δολαρίων.

“Οι τράπεζες της Ινδίας έχουν τραβήξει εντελώς χωριστούς δρόμους -ενώ οι καταναλωτικές τράπεζες επωφελούνται από το κύμα κατανάλωσης και την καλή ποιότητα πιστωτικής ζήτησης, οι τράπεζες που δεν έχουν σχέση με το κοινό έχουν πληγεί από τις προκλήσεις αναδιάρθρωσης της οικονομία”, εξηγεί αναλυτής της Edelweiss Securities. “Ακόμη πιο έντονο είναι, ότι οι πιστωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σε επίπεδο wholesale έχει διογκώσει την αποστροφή τους προς το ρίσκο, ανοίγοντας μια πολύ μεγάλη αγορά για τις επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και σίγουρες τράπεζες λιανικής ώστε να διεκδικήσουν επιθετικά μερίδιο”.

Η απόφαση του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να δημιουργήσει νέες τράπεζες για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των 10 ετών έφερε στη ζωή δύο νέες τράπεζες για τις οποίες οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι. Η κρατική επενδυτική εταιρεία της Σιγκαπούρης, Temasek Holdings εξαγόρασε περίπου το 5% της AU Small Finance Bank αντί 147 εκατ. δολαρίων αυτό το μήνα ενώ η Goldman Sachs ξεκίνησε την κάλυψη της Bandhan Bank με σύσταση αγοράς.

Οι ινδικές τράπεζες του ιδιωτικού τομέα είναι απολαμβάνουν επίσης υψηλή αποτίμηση.  Η HDFC Bank τον Ιανουάριο έγινε η μόλις τρίτη ινδική εταιρεία με κεφαλαιοποίηση άνω των 5 τρισ ρουπίων ($73 δισ.) mark  και η Goldman προβλέπει ότι θα ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια έως το 2020. Η IndusInd Bank περιόρισε την έκθεσή της σε εταιρείες με αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας κάτω του “BBB” σε λιγότερο από 38% από άνω του 48% έναν χρόνο πριν. Η Kotak Mahindra Bank διατήρησε την ισχυρή πιστωτικής της επέκταση χωρίς να επιδεινώσει την ποιότητα των παγίων της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here