Μία χρηματιστηριακή αγορά (σχεδόν ) μόνος του είναι ο ΟΤΕ αυτή την εβδομάδα καθώς τόσο με τον ενισχυμένο αριθμό πακέτων μετοχών, που άλλαξαν χέρια μεταξύ των ισχυρών ξένων funds, όσο με την κατά περίπου +2,7% άνοδο της μετοχής κράτησε…ζωντανό το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου αναδείχθηκε σε γεγονός της εβδομάδος και δεδομένης της επενδυτικής ανομβρίας ήταν η αυξημένη συναλλακτικότητα στη μετοχή του Οργανισμού που έδωσε προμήθειες σε χρηματιστηριακές και επαγγελματίες της αγοράς. Κατά γενική εκτίμηση ο ΟΤΕ ήταν κάτι σαν ο… MVP της Λεωφ. Αθηνών ενώ ήταν από τις ελάχιστες 3-5 ελληνικές μετοχές που προσέλκυσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων funds.

«Μαγνήτης» για τους ξένους, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, η σχεδόν βέβαιη περαιτέρω πριμοδότηση μετόχων και επενδυτών τόσο με την διανομή αυξημένου μερίσματος όσο και προγραμμάτων αγοράς ιδίων μετοχών.

Για το 2018, η διοίκηση του ομίλου διένειμε μέρισμα σχεδόν 200 εκατ. ενώ γύρω στα 50 εκατ. διαθέτει για αγορά ιδίων μετοχών, ποσά που εκτιμάται πως θα κινηθούν πάνω από τα 310 εκατ. το 2019, καθώς το cash flow αυξάνεται σταθερά λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των EBITDA.

Με γεμάτο ταμείο και διαθέσιμη ρευστότητα ο όμιλος μπορεί και πετυχαίνει μειώσεις σε τρία σημαντικά μέτωπα:

  • οι τόκοι
  • το κόστος χρηματοδότησης
  • ο δανεισμός.

Εχοντας εκδώσει ένα ομολογιακό δάνειο στο περίπου 2,4% το κόστος χρηματοδότησης έχει περιορισθεί στο 3,5% (κατά μέσο όρο των συνολικών ομολογιακών εκδόσεων), ο δανεισμός από τα 737 εκατ. στο τέλος του 2017 έχει μειωθεί στα 692 εκατ. (καθαρός δανεισμός) ενώ η προοπτική για το σύνολο της χρήσης είναι ακόμη πιο ευοίωνη.

Ισχυρό πλεονέκτημα το υψηλό rating που έχει στις ξένες αγορές ο ΟΤΕ, κάτι που καταδείχθηκε στην τελευταία έκδοση προ 3 εβδομάδων (διεθνούς) ομολόγου μέσω της οποίας αντλήθηκαν 400 εκατ. με κουπόνι (ετησιοποιημένο ) στο 2,375% η δε προσφορά εγγραφών ξεπέρασε τα 2 δισ. Επρόκειτο για το χαμηλότερο κουπόνι που έχει εκδώσει ο Οργανισμός τα τελευταία 10 χρόνια, γεγονός που πιστοποιεί την τεράστια αναδιάρθρωση που έχει επιτευχθεί (σε δάνεια, υποχρεώσεις κ.λ.π) καθ΄όλη την διάρκεια της κρίσης.

Για το 2019 (χρήση 2018) οι αναλυτές εκτιμούν πως πέρα από το αυξημένο μέρισμα (φέτος διένειμε 0,35€ καθαρό 0,2975 € μετά την αφαίρεση φόρου 15%) θα ενταθούν τα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών (μέχρι σήμερα οι αγορές ιδίων μετοχών έχουν φθάσει στο 1% του μ.κ). Χρηματιστηριακά είθισται μία εισηγμένη να αγοράζει μετοχές της για να περάσει το μήνυμα στην αγορά πως την θεωρεί υποτιμημένη, ενώ σε περιπτώσεις όπως του Οργανισμού μία τέτοια κίνηση οδηγεί σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου (buy back).

Ολες αυτές οι κινήσεις γίνονται τα τελευταία 1-2 χρόνια ακριβώς λόγω της συνεχούς ανάπτυξης του ΟΤΕ, της οικονομικής ευρωστίας του και θα ενταθούν εάν τα αποτελέσματα 6μηνου επιβεβαιωθούν σε ετήσια βάση.

Κύκλος εργασιών 1,88 δισ., κέρδη κατανεμημένα στους μετόχους 88 εκατ., EBITDA 634,1 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του έτους και ελεύθερες ταμειακές ροές 260 εκατ. για το σύνολο του 2018 συνθέτουν την ελκυστική για τους επενδυτές εικόνα του ομίλου. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των funds οι συναλλαγές (με πλήθος μεγάλων πακέτων) που ξεπέρασαν το 80% του συνολικού τζίρου στην χθεσινή συνεδρίαση της Πέμπτης καθώς στη μετοχή τοποθετήθηκαν και νέα funds.

Ηδη η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων εκφράζεται σε ένα ποσοστό 5,032% του μ.κ που έχει η Schroeders, αλλά και ένα 2,5% που έχει «χτίσει» το Amber Capital, ένα σχεδόν 2,5% που έχει το Franklin Templeton και από ένα περίπου 2% το αμερικανικό MFS (Μασαχουσέτης) και το αγγλικό S.A.G.E.

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here