Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ο κινεζικός ασφαλιστικός όμιλος Ping An εξετάζει την εξαγορά του ασιατικού βραχίονα της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας Prudential, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Εάν το deal ολοκληρωθεί, θα πρόκειται Εάν το deal ολοκληρωθεί (πράγμα που δεν είναι διόλου βέβαιο) θα  πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία εξαγοράς -μέχρι στιγμής- από κινεζικό όμιλο – σε μια περίοδο που εντείνονται οι αντιδράσεις για τις κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό- και θα σηματοδοτησει τεράστιες ανακατατάξεις στον ασφαλιστικό κλάδο της Ασίας.

Η Ping An φέρεται να έχει βολιδοσκοπήσει τις κινεζικές αρχές για να δει εάν στηρίζουν τη συμφωνία ή όχι, ενώ έχει ήδη συζητήσει διάφορες εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης με τράπεζες, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Με χρηματιστηριακή αξία που προσεγγίζει τα 160 δισ. δολάρια, η Ping An υπολείπεται σε κεφαλαιοποίηση μόνο της Berkshire Hathaway και διαθέτει ρευστά διαθέσιμα που υπολογίζονται στα  81 δισ. δολ. Οι κινήσεις της δείχνουν ότι είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την χρηματοοικονομική της ισχύ, όπως και την τεχνογνωσία που απέκτησε μετά από τις πολλές συμφωνίες που “έκλεισε” την τελευταία πενταετία, μέσα από ένα deal- μαμούθ που θα αύξανε τον κύκλο εργασιών της κατά 30 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Bloomberg -τις οποίες αρνήθηκαν να σχολιάσουν τόσο η Ping An όσο και η  Prudential-  οι ζυμώσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν είναι σαφές πώς θα δομηθεί το deal μέσω του οποίου η Ping An θα αποκτούσε τον έλεγχο του ασιατικού βραχίονα της Prudential,  πολλώ δε μάλλον καθώς η  διοίκηση του βρετανικού ομίλου δεν έχει προσεγγιστεί από τους Κινέζους.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν την αξία των δραστηριοτήτων της Prudential στην Ασία στα  51,2 δισ. δολάρια. Οι δυνητικοί αγοραστές λογικά θα πρέπει να καταβάλλουν premium  επί του ποσού αυτό για να αποκτήσουν τον έλεγχό της. Τυχόν εξαγορά θα συναντήσει πολλά εμπόδια πέρα από το μεγάλο ύψος του τιμήματος, επισημαίνει ο αναλυτής του Bloomberg Steven Lam. Οι ταχέως αναπτυσσόμενοι κλάδοι ασφαλειών ζωής, υπηρεσιών υγείας και fintech της Κίνας “είναι ήδη αρκετοί για να κρατήσουν απασχολημένη την Ping An για τα επόμενα χρόνια”, λέει χαρακτηριστικά. “Παρόλα αυτά, η επέκταση στο εξωτερικό παραμένει μια προοπτική…”

Οι μετοχές της Ping An έχουν υποχωρήσει κατά 13% φέτος στο Χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ, διαμορφώνοντας την χρηματιστηριακή της αξία στα 160 δισ. δολ. Η χρηματιστηριακή αξία της Prudential ανέρχεται στα 59 δισ. δολ. Ο βρετανικός όμιλος είναι πολύ αισιόδοξος για την πορεία των δραστηριοτήτων του στην Ασία και δεν εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του βραχίονά του στην περιοχή, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Prudential Mike Wells  σε πρόσφατη συνέντυξή του,  τονίζοντας ότι “Πρόκειται για περιοχή με χαμηλή διείσδυση ασφαλιστικών υπηρεσιών, με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης που προσφέρει επίσης σημαντικές ευκαιρίες στον κλάδο διαχείρισης ενεργητικού”.

Τα κέρδη της Prudential  από τον ασιατικό της βραχίονα αυξήθηκαν κατά 14% το α’ εξάμηνο του έτους και διαμορφώθηκαν τα 1,3 δισ. δολάρια, με την περιοχή να συνεισφέρει το 42% των συνολικών λειτουργικών κερδών του ομίλου κατά την ίδια περίοδο.  Ο κ. Wells προωθεί  την απόσχιση των δραστηριοτήτων της Prudential στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να επικεντρωθει στις αναπτυσσόμενες αγορές όπως αυτές της Ασίας. Η εταιρεία που μετρά 170 χρόνια ζωής θα διατηρήσει επίσης τις δραστηριότητες στην Αφρική και την Ασία, δρομολογώντας παράλληλα την “αυτονόμηση” της  M&G Prudential (που προέκυψε πέρυσι  από τη συνένωση του βραχίονα διαχείρισης ενεργητικού στη Μ. Βρετανία με τα ασφαλιστικά χαρτοφυλάκια στην Ευρώπη) ως νέας εταιρείας.

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here