Ο Μάριο Ντράγκι το περιέγραψε. Οι Ευρωπαίοι Τραπεζίτες το υλοποιούν. Οι πρωτοβουλίες της Societe Generale με την εξαγορά της Commerzbank το αποδεικνύουν. H BNP Paribas διορθώνει ήδη τα πρώτα λάθη…

Η Τραπεζική Ένωση της Ευρώπης προχωρά προς την ολοκλήρωση και είναι απαραίτητη για την επιβίωση της νομισματικής ένωσης.

Μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Μάριος Ντράγκι επανέλαβε την πρότασή του για ένα ενιαίο δίχτυ ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι ήδη έχει περιοριστεί αισθητά το ρίσκο στον τραπεζικό τομέα.

  • «Για να στηρίξουμε την εμπιστοσύνη και να διατηρήσουν την οικονομική ανάκαμψη έχουμε ανάγκη από περαιτέρω σύγκλιση και ενοποίηση μεταξύ των κρατών μελών»

διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και υπογράμμισε ότι απαιτούνται ενιαίοι μηχανισμοί για την απορρόφηση των σοκ και την άμβλυνση των κινδύνων στην ένωση, ώστε να μην εξελίσσονται σε μεγάλες κρίσεις.

  • «Με το σωστό πλαίσιο πολιτικής, μπορεί ο διαμοιρασμός του ρίσκου και ο περιορισμός του ρίσκου να είναι διαδικασίες, που ενισχύει η μία την άλλη»

εκτίμησε ο Ιταλός τραπεζίτης και κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην εφησυχάζουν ούτε να αποφεύγουν τις κινήσεις προς βαθύτερη ενοποίηση.

  • Όσον αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE επανέλαβε ότι θα τερματιστεί το Δεκέμβριο του 2018, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι παύει να είναι χαλαρή και υποστηρικτική η πολιτική της ΕΚΤ.
  • Τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα έως και το καλοκαίρι του 2019, είπε, επαναλαμβάνοντας έτσι τη σχετική δέσμευση στην οποία είχε προβεί στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας θα πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα του αμερικανικού, που έχει καταφέρει να ενισχυθεί αισθητά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, και οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να  διευκολύνουν τις τάσεις συγκέντρωσης στον κλάδο. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της Societe Generale, η οποία πριν από λίγες ημέρες έκλεισε συμφωνία για την εξαγορά δραστηριοτήτων της γερμανικής Commerzbank.

Σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρόεδρος της γαλλικής τράπεζας, Λορέντζο Μπίνγι Σμάγκι, εξέφρασε την άποψη ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να επιδιώξουν συμμαχίες και συγχωνεύσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών κολοσσών.

«Σε γενικές γραμμές, εάν δούμε την Ευρώπη, προφανώς υπάρχουν υπερβολικά πολλές τράπεζες και ο κλάδος είναι κατακερματισμένος. Πιστεύω λοιπόν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της περισσότερης συγκέντρωσης, εάν θέλει να ενισχύσει και την πραγματική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο Λορέντζο Σμάγκι.

Σημείωσε δε ότι στη διαδικασία αυτή η Societe Generale «θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο», ενώ υπογράμμισε ότι για να προχωρήσουν συμφωνίες θα πρέπει «να γίνουν κάποια πράγματα και σε ρυθμιστικό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή είδαν το φως πληροφορίες, που θέλουν την JP Morgan Chase και την Industrial Bank of China να ενδιαφέρονται για τη εξαγορά μεριδίου στην Deutsche Bank.

Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν. Τον Ιούνιο η γαλλική BNP Paribas εξαγόρασε την γερμανική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού DWS, που ανήκε στην Deutsche Bank, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία της στη γερμανική αγορά…

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here