Τα ξένα επενδυτικά σπίτια “ψηφίζουν” Ελλάδα και παρά τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, τα funds παραμένουν αγοραστές σε μετοχές ελληνικών εταιρειών. Παρά την.. σιγή του οίκου Moody’s ο αμερικανικός παράγοντας είναι παρών, με παρουσία στην πλειονότητα των business που έχουν γίνει, υλοποιούνται και σχεδιάζονται. Όπως και στην ΑΜΚ της Πειραιώς (Goldman Sachs) αλλά-τώρα- και της Alpha Bank (JP Morgan). Αλλά και ο Moody’s αναφέρει ότι η πλήρης και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν στην ελληνική οικονομία την υψηλότερη ώθηση σε σχέση με τις άλλες της περιφέρειας, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. Game changer για την Ελλάδα το Next Generation EU, σύμφωνα με την Goldman Sachs, που βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% (έως το 2026) με μοχλό τις δανειοδοτήσεις για την στήριξη έργων συγχρηματοδότησης των ιδιωτικών επενδύσεων. Ωθηση 5,6% για την ελληνική οικονομία από το “κοινοτικό χρήμα” περιμένει η UBS και έχει την σημασία του, πως UBS και Goldman Sachs (υπό) στηρίζουν την ελληνική προοπτική, καθώς ήταν οι σύμβουλοι (και ανάδοχοι) στην ΑΜΚ της Πειραιώς, από την οποία αποκόμισαν προμήθειες 40 (Goldman Sachs) και 20 εκατ. (UBS).

Με τη λογική business as usual λειτουργούν τα πανίσχυρα ξένα σπίτια και το ελληνικό στοίχημα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, από την στιγμή μάλιστα που η αποτίμηση των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών κυμαίνεται στα 60 δισ. (πολύ χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως προς το ΑΕΠ), το Δημόσιο υλοποιεί (μέσω του ΟΔΔΗΧ ) ένα πρόγραμμα εκδόσεων κρατικού χρέους 12-15 δισ.. το εγχώριο banking τιτλοποιεί δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ΕΚΤ συνεχίζει την χωρίς φειδώ ενίσχυση της ρευστότητας (πάνω από 40 δισ. το 2020). Στρατηγική των ξένων, που αποτυπώνεται (κυρίως) μέσω του χρηματιστηρίου, με τα funds να ελέγχουν περί τα 35 δισ. (σε όρους αποτίμησης) με σχετικά χαμηλά κόστη κτήσης γεγονός που τους δίνει το περιθώριο μόχλευσης/δημιουργίας υπεραξιών. Η τελευταία διόρθωση στις διεθνείς αγορές- λόγω crypros, ανησυχιών για πληθωρισμό/επιτόκια- οδήγησε σε υποχώρηση του χρηματιστηρίου μειώνοντας κατά 1,5 δισ. την αποτίμηση των εισηγμένων αλλά σύμφωνα με μερίδα αναλυτών διαμορφώνει χαμηλότερα/φθηνότερα σημεία εισόδου.

Το ισχυρό “όπλο” των εισηγμένων εταιρειών; οι αντοχές τους στην διάρκεια της 10ετούς “ελληνικής μνημονιακής κρίσης”, η ανθεκτικότητα τους στην λαίλαπα λόγω Covid-19, τα αντισώματα που ανέπτυξαν καθιστώντας τες πολύ πιο εξωστρεφείς, καινοτόμες με ευρύτερο αποτύπωμα/παρουσία εκτός συνόρων. Αυτό αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα 2020, που ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων με ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα, όπως ΤΙΤΑΝ, Mytilineos, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή, Sarantis να μεγεθύνονται περαιτέρω, ενώ πολύ καλή χρήση είχαν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (utilities) ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ αλλά και δυναμικά mid caps Πλαστικά Θράκης, Flexopack, Quest, Cenergy, ElvalHalcor, Papoutsanis κ.α. Μάλιστα εισηγμένες, όπως λ.χ η Mytilineos, OTE, Coca Cola, ΔΕΗ κατέγραψαν σημαντική αύξηση λειτουργικών κερδών, ενώ η δυνατότητα πρόσβασης σε αγορές “φθηνού χρήματος” συνέβαλε (και συμβάλλει) στη μείωση του κόστους δανεισμού /υποχρεώσεων.

Με την θετική έκπληξη να συνεχίζεται στο πρώτο 3μηνο 2021 με εταιρείες να παρουσιάζουν περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών καθίσταται προφανής ο λόγος που τα ξένα σπίτια, τα funds παίζουν το ελληνικό στοίχημα για την 2ετία (2021-2022). Εάν τους βγει (και με χαμηλό κόστος μόχλευσης κεφαλαίου) θα αποκομίσουν αρκετά δισ. δημιουργώντας βάση σε μία αγορά που ο “αμερικανικός παράγοντας” έχει αναβαθμίσει από πολλές απόψεις. Εάν δεν, δε χάνουν και πολλά, ελάχιστα συγκριτικά με όσα “μετρούν” από ζημιές σε μέχρι πρότινος αναδυόμενες αγορές αιχμής (Ινδία, Βραζιλία, Τουρκία κ.α.).

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 25/05/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ