ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

 

Απόλυτα επιτυχές είναι το εγχείρημα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς η έκδοση του 7ετούς εταιρικού ομολόγου καλύφθηκε κατά μιάμιση φορά. Το ύψος της έκδοσης ήταν 500 εκατ. ευρώ, με κύριο χαρακτηριστικό το ότι το ποσό καλύφθηκε εξολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές, η δε υπερκάλυψη προήλθε το μεσημέρι της Τετάρτης (1ης Ιουλίου), όταν πέρασαν στο σύστημα οι εγγραφές των θεσμικών επενδυτών.

Το banks.com.gr από την αρχή είχε προδικάσει την έκβαση του εγχειρήματος, προτάσσοντας τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ της εταιρείας και των μικροεπενδυτών, μικροκαταθετών. Μάλιστα θυμίζαμε πως το λεγόμενο retail ήταν αυτό που είχε καλύψει τα 120 εκατ. της παλαιότερης έκδοσης, κάτι που παρατηρείται σπάνια στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα.

Το αρχικό επιτόκιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε με τη συμμετοχή των ιδιωτών, ήταν λίγο πάνω από το 2,50%, για να ανέβει στο 2,75% με τις εγγραφές των θεσμικών (οι οποίοι συνήθως παίρνουν μεγαλύτερη απόδοση).

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέρος του οποίου θα χρηματοδοτηθεί μέσω του νέου ομολόγου, φθάνει τα 3 δισ. και υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί στα 4 δισ. από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης της άδειας για τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό.

 

ΒΑΡΑΓΚΗΣ

 

Έναν ανηφορικό «αγώνα δρόμου», προκειμένου να πεισθούν οι πιστωτές για το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας «Βαράγκης», έχουν μπροστά τους ο Δημήτρης Βαράγκης και ο Μάριος Κυριάκου μέχρι την κρίσιμη 17η Σεπτεμβρίου, όταν και θα εκδικαστεί το νέο αίτημα εξυγίανσης. Κι αυτό ενόσω η διοίκηση διεξάγει τεράστιο αγώνα προκειμένου να παραμείνουν ενήμερες οι υποχρεώσεις της εταιρείας.

Όπως έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο θέμα μας του NPL Confidential, η απόρριψη του αιτήματος εξυγίανσης της ιστορικής βιομηχανίας από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θηβών δυσχεραίνει το εγχείρημα διάσωσης.

«Εάν η απόφαση στην εκδίκαση της 17ης Σεπτεμβρίου είναι, εκ νέου, αρνητική, τότε θα είναι μονόδρομος η υποβολή αίτησης πτώχευσης την αμέσως επομένη…» διευκρινίζει ο Μάριος Κυριάκου, ο οποίος, από τη θέση του στρατηγικού επενδυτή και διάδοχης κατάστασης στην εταιρεία, επιχειρεί να την επαναφέρει σε τροχιά ανάκαμψης. Ο πρώην επικεφαλής της KPMG σημειώνει πως «(…) ήδη το 2019 διαφάνηκαν οι πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις επαναφοράς, με την εταιρεία να κλείνει ορισμένα σημαντικά συμβόλαια παραγγελιών, ύψους 6 εκατ. –κυρίως για την αγορά των ΗΑΕ– και να ξαναγυρίζει στην εγχώρια παραγωγή, με ενδεικτικό το ότι έφτασε να απασχολεί 30 άτομα σε σχέση με το 2018, οπότε ουσιαστικά υπολειτουργούσε…».

Το παράδοξο; Σε μια περίοδο που γίνεται αγώνας να προσελκυσθούν επενδύσεις, να διασωθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει ελληνική παραγωγή, ένα σχέδιο διάσωσης (από την πρώτη φάση του, εδώ και δύο χρόνια) δεν τυγχάνει ευρύτερης υποστήριξης προκειμένου να συνεχιστεί μια ιστορία 120 και πλέον χρόνων.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Βαράγκης διαγράφει απαιτήσεις εκατομμυρίων της οικογένειάς του από την εισηγμένη –κεφάλαια 9,1 εκατ. που εισφέρθηκαν κατά το παρελθόν προκειμένου να μην καταρρεύσει η εταιρεία–, ο δε Μάριος Κυριάκου θεωρεί πως ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η βιομηχανία να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της είναι να παραμείνει σε λειτουργία. Σε αυτό το ενδεχόμενο, και με τη συνδρομή των Eurobank και Alpha Bank, που (υπό)στηρίζουν το εγχείρημα, ένας λειτουργικός Βαράγκης με έσοδα θα μπορέσει να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων από την πλευρά των προμηθευτών (600 χιλ.) και εξολοκλήρου οφειλές προς ΙΚΑ, εφορία κ.λπ. (1.800 εκατ.). Στην αντίθετη περίπτωση, είναι ζήτημα αν οι πιστωτές θα μπορέσουν να διεκδικήσουν το πολύ το 20% των οφειλομένων.

 

ΣΕ «ΑΡΑΒΙΚΑ ΧΕΡΙΑ» ΤΟ «ΠΑΛΑΤΙ» ΤΖΙΒΕΛΗ

 

Μετά από μια «Οδύσσεια» άγονων πλειστηριασμών, ένα από τα πλέον προνομιακά νεοκλασικά των Αθηνών πέρασε, πρόσφατα, σε «αραβικά χέρια». Το ακίνητο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, με απεριόριστη θέα στην Ακρόπολη και συνολική επιφάνεια 2.900 τ.μ., ανήκε επί σειρά ετών στην οικογένεια Τζιβέλη. Λόγω των γνωστών δυσχερειών που αντιμετώπισε ο πρώην επιχειρηματίας και πάλαι ποτέ μεγαλοεπενδυτής του ελληνικού χρηματιστηρίου, με συνέπεια την εκποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του, μεταξύ αυτών και του «παλατιού» στην αρχή της Αρεοπαγίτου. Η διαδικασία είχε εκκινηθεί με επισπεύδουσα την Alpha Bank, λόγω κατάπτωσης ενεχύρου.

Η πρώτη τιμή, που είχε βγει στα τέλη Ιουλίου 2017, ήταν τα 40 εκατ. ευρώ.

Το νεοκλασικό κτήριο είχε αγοραστεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για να ανακατασκευαστεί πλήρως στα μέσα της δεκαετίας του 2010.

Σε μοναδική θέση, λίγο πριν το Μουσείο της Ακρόπολης, με εκπληκτική θέα, είχε αποτελέσει επί σειρά ετών «μήλον της έριδος» για να καταλήξει σε Άραβα μεγαλοεπενδυτή.

Το αξιοπερίεργο; Σύμφωνα με το πληρεξούσιο συμφωνητικό, στο τίμημα αγοράς αναφέρεται το ποσό των 15 εκατ. ευρώ. Τιμή, κατά γενική εκτίμηση, πολύ χαμηλή, και μάλιστα σε μια περιοχή στην οποία προ μηνών είχε πουληθεί ιδιοκτησία του Vangelis Παπαθανασίου πολύ μικρότερης επιφάνειας σε σχεδόν διπλάσιο τίμημα.

 

ΤΟ «ΣΗΡΙΑΛ» ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΥ

 

Εμπλοκή με το πωλητήριο του Phalarope; Δεν υπάρχει αμφιβολία πως, μέχρις ότου ξετυλιχθεί όλο το «κουβάρι» του σκανδάλου FF Group-οικογένειας Κουτσολιούτσου, θα «παιχτούν πολλά επεισόδια». Πολλά εξ αυτών με ισχυρές δόσεις μυστηρίου. Αυτήν τη φορά σχετικά με το υπερπολυτελές γιοτ Phalarope, από τα «διαμάντια» των περιουσιακών στοιχείων που κατείχε η οικογένεια. Το μυστήριο; Το συγκεκριμένο σκάφος είναι δεσμευμένο με δικαστική απόφαση, αλλά στο Πρωτοδικείο Πειραιά εμφανίστηκε σαν να έχει μεταβιβαστεί. Το πώς είναι δυνατόν να μεταβιβάζεται δεσμευμένο πολυτελές asset είναι ένα εύλογο ερώτημα. Έτσι σκέφτηκαν οι άνθρωποι της «νέας Folli Follie», οι οποίοι επιχειρούν να κρατήσουν σε λειτουργία την πολύπαθη εταιρεία και να αποφύγουν το «κοκκίνισμα» μέρους των υποχρεώσεών της. Για αυτό και προσφεύγουν άμεσα και απευθείας κατά της μεταβίβασης, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο νέος ιδιοκτήτης ενδεχομένως να είναι «αχυράνθρωπος» της οικογένειας.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 07/07/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ