ΙΑΣΩ: Τι «παίζει»;

 Ξάφνιασε αρκετούς το 11,90% της μετοχής, την Πέμπτη, και μάλιστα σε μια έντονα πτωτική συνεδρίαση. Όπως και το μείον 7,80%, στο 1,30 ευρώ, την Παρασκευή. Αλλά με μόλις 325 κομμάτια; Μάλλον «στάχτη στα μάτια» θα ήταν…

Στο 1,41 ευρώ η τιμή του χαρτιού, με το fund Oaktree Capital Group Holdings να έχει αποκτήσει το πλειοψηφικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου, μετά από προαιρετική δημόσια πρόταση, στην τιμή του 1,50 ευρώ.

Η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε περίπου έναν χρόνο πριν (4 Ιουλίου), με τα μέλη του ΔΣ, επιτελικά στελέχη, να συμμετέχουν στην προαιρετική δημόσια πρόταση, πουλώντας τις μετοχές τους. Ωστόσο, στη συνέχεια, στα τέλη Οκτωβρίου, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος, δηλαδή ο Γεώργιος Σταματίου και ο Εμμανουήλ Δουλγεράκης, προέβησαν σε εξωχρηματιστηριακή αγορά που αντιστοιχούσε στο 0,36% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η εισηγμένη παρουσίασε το 2019 ζημίες 10,82 εκατ., έναντι κερδών το 2018, με τον κύκλο εργασιών στα 95,7 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,038 ευρώ/μετοχή (κέρδη παλαιότερων χρήσεων) και εισηγήθηκε πλάνο για stock options.

To ερώτημα που προέκυψε, με αφορμή τη χθεσινή ισχυρή αντίδραση, είναι ποιος μαζεύει έως 11,90% γνωρίζοντας πως σε μια συνεδρίαση όπως η χθεσινή θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού και διερεύνησης.

ENTERSOFT: Με το… δεξί

 Με προσαρμοσμένη τιμή (μετά το stock split 1:6), η μετοχή της Entersoft έκανε χθες το ντεμπούτο της από το 1,20, αντέδρασε έως το 1,39 και έκλεισε τελικά στο 1,36 ευρώ.

Στην Κύρια Αγορά, πρόσφατα, μετά από ΑΜΚ και χρηματιστηριακή παρουσία στην Εναλλακτική Αγορά (από το 2008), η εταιρεία ειδικεύεται κυρίως στο επιχειρηματικό λογισμικό, καταγράφοντας κάθε χρόνο διψήφιο ρυθμό αύξησης μεγεθών, επεκτεινόμενη παράλληλα σε αγορές του εξωτερικού.

Από τις «μικρές» με θετικό καθαρό ταμείο, κύκλο εργασιών 13,79 εκατ., κέρδη 1,50 εκατ., EBIT 2,09 εκατ. και μερισματική απόδοση 2,21%, έπρεπε να κάνει το βήμα παραπάνω για να μπει στο στόχαστρο επενδυτών που ψάχνουν στις χαμηλές κατηγορίες.

Στο 63% ανέρχεται η συμμετοχή των βασικών μετόχων, με μεγαλύτερο τον Παντελή Νικολόπουλο, ο οποίος ελέγχει το 23,4% (πρόεδρος της εισηγμένης και εκ των ιδρυτών της Computer Logic), και δεύτερο τον Αντώνη Κοτζαμανίδη, διευθύνοντα σύμβουλο με πολυετή θητεία σε Computer Logic και LogigDis, με 9,6%.

Με το stock split δίνεται, πλέον, η απαραίτητη εμπορευσιμότητα και η δυνατότητα να γίνει πολύ πιο προσιτή σε ένα ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

 ΟΜΟΛΟΓΟ: 10ετές με 10ετές διαφέρει

 Στα 3 δισ. ανέβηκε το ποσό που άντλησε η Ελλάδα μέσω της τελευταίας έκδοσης κρατικού ομολόγου. Με επιτόκιο 1,55%, με προσφορά μεγαλύτερη των 17 δισ. το 10ετούς διάρκειας, η τρίτη, για το 2020, έξοδος στις αγορές. Και με πολύ ενδιαφέρουσα τη σύνθεση των αγοραστών, κατόχων, καθώς η συμμετοχή των hedge funds περιορίζεται στο 14,5%, με τους μεσομακροπρόθεσμους να αποκτούν: οι διαχειριστές κεφαλαίων το 59%, οι τράπεζες το 21% και ένα 5,5% τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτά όσον αφορά στην τελευταία έκδοση, που θεωρείται και benchmark για τη συνέχεια. Συγκρίνοντάς τη δε με τα προηγούμενα χρόνια, η χώρα επιχείρησε να βγει το 2018, αλλά λόγω Ιταλίας έκανε πίσω, ενώ προχώρησε το 2019, περίπου την ίδια εποχή. Με τι επιτόκιο δανείστηκε; Λίγο κάτω από το 4%, με τη σύγκριση συντριπτική σε σχέση με το εγχείρημα της Τρίτης.

Τα συμπεράσματα δικά σας, σημειώναμε στο banks…

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 16/06/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ