Μετά από 17 χρόνια, μια τράπεζα περνά από σήμερα το κατώφλι του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Από τις 10 το πρωί και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου, ενεργοποιείται η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς για τις μετοχές της Οptima Bank που θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι ιδιώτες επενδυτές θα εγγράφονται με τιμή από 6,4€/μτχ έως και 7,2 ευρώ/μτχ.

Από το εκτιμώμενο σύνολο 150 εκατ. Ευρώ (εφόσον οι μετοχές πωληθούν στα 7,2 €/μτχ) ήδη τα 51 εκατ. Ευρώ έχουν καλυφθεί με την προδέσμευση των cornerstone investors.

Οι επενδυτές προσδοκούν  υψηλή μερισματική απόδοση (της τάξεως του 5,5%).

Ο καθορισμός της τελικής τιμής θα γίνει με βάση τις προσφορές που θα υποβληθούν στο ηλεκτρονικό βιβλίο (book building) από τους ειδικούς επενδυτές. Δηλαδή τους επαγγελματίες της αγοράς.

Η γνωστοποίηση της τιμής διάθεσης θα γίνει την Παρασκευή, λίγη ώρα μετά από την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς και θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές, που θα πάρουν μετοχές αναλογικά με τη ζήτηση που θα εκφραστεί.

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η Optima Bank θα κάνει πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η αποτίμηση της Optima Bank με βάση την ανώτατη τιμή διάθεσης, θα έχει ως σημείο εκκίνησης τα 530,6 εκατ. ευρώ δηλαδή στο 1,1 των ιδίων κεφαλαίων της, όπως αυτά θα διαμορφωθούν μετά από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και την προσθήκη της κερδοφορίας στο δεύτερο εφετινό εξάμηνο.

Cornerstone Investors

Ο πολιτογραφημένος ως Έλληνας Χένρι Χόλτερμαν. Με πολύπλευρη επιχειρηματική παρουσία στη χώρα, βασικός μέτοχος στην Ελλάκτωρ (στο σχήμα της οποίας μετέχει με 29,9% η Μότορ Όιλ) αλλά και κάτοχος ποσοστού της τάξεως του 9% στην Alpha Bank.

Μέσω της Reggeborgh, ο Χόλτερμαν έχει δεσμευτεί να τοποθετήσει 21 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Optima Bank. Με το ποσοστό συμμετοχής του στην τράπεζα, μετά από την ΑΜΚ και την προσθήκη των νέων μετοχών να ανέρχεται σε 3,958%.

Βασικός επενδυτής θα είναι επίσης και το Fiera Capital fund που εδρεύει στο Μόντρεαλ του Καναδά και έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 115 δις ευρώ.

Χρησιμοποιώντας τρείς υπό διαχείριση επενδυτικούς βραχίονες, το συγκεκριμένο fund, το οποίο έχει μετοχική παρουσία στην Πειραιώς, αλλά και σε άλλες τράπεζες, θα μπεί στην Optima Bank με 15 εκατ. ευρώ. Φτάνοντας να ελέγχει ποσοστό 2,338% εν συνόλω.

Τρίτη συμμετοχή ως βασικού επενδυτή θα είναι αυτή του νεαρού κεφαλαιούχου από το Ντουμπάι Καρίμ Χαμντούν, που μέσω εταιρείας του στην Κύπρο, έχει δεσμευτεί να τοποθετήσει 5 εκατ. ευρώ. Αποκτώντας ποσοστό 0,942%.

Παρουσία όμως στη δημόσια εγγραφή  θα έχει και η Motor Oil, που μέσω της ελεγχόμενης από εκείνη Ireon Investment, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να αποκτήσει νέες μετοχές, αξίας 10 εκατ.ευρώ. Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της Ireon Investment υπάρχει το 9,893% της τράπεζας. Ποσοστό που θα υποχωρήσει μετά από την αύξηση κεφαλαίου στο 8,959%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ