Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Είναι από τις ελάχιστες –μετρημένες στα δάκτυλα – περιπτώσεις κρατικού λειτουργού που η κομματοκρατία δεν κατάφερε, δεν θέλησε, δεν μπόρεσε να ανατρέψει.
Είναι Ειδικός Γραμματέας, σε μεγάλο παραγωγικό υπουργείο, σε κρίσιμη θέση, με σημαντικό προϋπολογισμό κι όμως έχει παραμείνει στη θέση του όχι ένα ούτε δύο ή τρία αλλά 8,5 ολόκληρα χρόνια(!!).
Επελέγη με τη διαδικασία OpenGov της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, επί υπουργίας Λούκας Κατσέλη αλλά -το σημαντικό είναι ότι- ουδείς εκ των διαδόχων της σκέφθηκε ή αποφάσισε να τον μετακινήσει ή να τον αντικαταστήσει, με κάποιο «έμπιστο» κομματικό στέλεχος.
Ο κ. Νίκος Μαντζούφας τα τελευταία 8,5 χρόνια είναι επικεφαλής (Ειδικός Γραμματέας) της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ και Πρόεδρος του Επενδυτικού Συμβουλίου Jessica.
Στον «ιδιαίτερο» τομέα Συγχρηματοδοτούμενων έργων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τα αποτελέσματα της παρουσίας ενός μόνιμου, σταθερού και ανεξάρτητου Ειδικού Γραμματέα, στο «καυτό» Υπουργείο Οικονομίας, όχι μόνον είναι ορατά αλλά είναι τόσο σημαντικά ώστε ο Ειδικός Γραμματέας να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης ακόμη και της σημερινής πολιτικής ηγεσίας η οποία κατά καιρούς εγκωμιάζει (βλ. πρόσφατες δηλώσεις Στ. Πιτσιόρλα) τα επιτεύγματα της υπηρεσίας του.
Σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2017), για την Επιτροπή REGI, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως καινοτόμος στη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ και, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι :
- «Μέχρι στιγμής, μόνο η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματώσει πιο συστηματικά την προσέγγιση των ΣΔΙΤ στην υλοποίηση των στόχων της Πολιτικής Συνοχής.»,
- «Στην πραγματικότητα, μόνο στην Ελλάδα η επιλογή μίξης πόρων του ΕΤΠΑ / ΤΣ σε έργα ΣΔΙΤ ωρίμασε σε μια πιο στρατηγική προσέγγιση που, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, επεκτάθηκε σε μια μεγαλύτερη ποικιλία τομέων.»
- «Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά ΣΔΙΤ στην Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη συνδυασμένη χρήση πόρων ΕΤΠΑ / ΤΣ στα έργα ΣΔΙΤ….»
Η αλήθεια είναι ότι τα έργα με Συγχρηματοδότηση Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα εκτελούνται με μια πολύ συγκεκριμένη και ειδική διαδικασία:
- Για να πάρει τα λεφτά του, ο ιδιώτης ανάδοχος πρέπει πρώτα να παραδώσει το έργο σε πλήρη λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι ο ανάδοχος βιάζεται, έχει σοβαρό κίνητρο τήρησης του χρονοδιαγράμματος.
- Οι πληρωμές του Δημοσίου είναι προκαθορισμένες για όλη τη διάρκεια της σύμβασης και δεν επιδέχονται αναπροσαρμογής για γεγονότα όπως υπερβάσεις κόστους και αστοχίες.
- Ο ιδιώτης ανάδοχος αποπληρώνεται στη βάση λεπτομερούς μηχανισμού πληρωμών ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα του έργου και των προσφερόμενων υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του.
Το 2018, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, εξέδωσε ειδική έκθεση επί του πλαισίου των έργων ΣΔΙΤ που όχι μόνο αξιολόγησε θετικά το πλαίσιο των έργων ΣΔΙΤ του Ν. 3389/2005, αλλά επιπλέον υπογραμμίζει ότι μόνον η Ελλάδα και η Ιρλανδία εφαρμόζουν πολιτικές προκειμένου να μην δεσμεύονται υπερβολικά ποσά μελλοντικών προϋπολογισμών για την υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ.
Όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, μόνο και μόνο επειδή -για πρώτη φορά- το κομματικό κράτος, «ξέχασε» και άφησε στη θέση του έναν «τεχνοκράτη» επί 8,5 ολόκληρα χρόνια! Ένας ικανός άνθρωπος επελέγη με μια ανοιχτή διαδικασία, με βάση τη διαδρομή του στον ιδιωτικό τομέα και αφέθηκε να κάνει τη δουλειά του επί 8,5 ολόκληρα χρόνια.
Ο κ. Μαντζούφας, διοικεί μια μικρή ομάδα 8 ανθρώπων στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας. Προφανώς το 2009 επελέγη, επειδή είχε Πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού ΜΒΑ από το Πολυτεχνείο της Πάτρα και είχε μια επαγγελματική εμπειρία 5 ετών ως επικεφαλής της Grant Thornton στο Project Finance. Από τότε πέρασαν πολλές κυβερνήσεις, δεξιές κι αριστερές και αριστεροδέξιες. Δεν βρέθηκε υπουργός να μετακινήσει τον κ. Μαντζούφα.
Η χώρα κέρδισε έναν τεχνοκράτη, τα κόμματα έχασαν μια «εξυπηρέτηση φίλου».
Σκεφθείτε πως θα ήταν η Ελλάδα, αν σε όλους τους κρίσιμους τομείς του Δημοσίου οι επικεφαλής επιλέγονταν με τα ίδια αντικειμενικά κριτήρια κι αφήνονταν απερίσπαστοι να κάνουν τη δουλειά τους….