Ταχύτερη καθίσταται η ωρίμανση έργων, τόσο κτιριακών, όσο και υποδομών, όπως επίσης και μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων μέσω της διείσδυσης έργων ΣΔΙΤ (Συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Η κυβέρνηση εστιάζει στην ταχεία δρομολόγηση των έργων ΣΔΙΤ με αρωγό την αξιοπιστία της EBRD.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το παραεμπόριο προβλέπεται η ενεργοποίηση και της EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) αναφορικά με την προετοιμασία έργων ΣΔΙΤ

Στόχος είναι να επιταχυνθούν ακόμα περισσότεροι οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να «πέσουν» περισσότερα και πιο σύνθετα έργα ΣΔΙΤ στην αγορά. Επιπρόσθετα, η δυνατότητα συμμετοχής της EBRD θα επιτρέψει και σε περισσότερους φορείς, που δεν είχαν μέχρι σήμερα την τεχνική δυνατότητα, να βγάλουν έργα ΣΔΙΤ στην αγορά.
Έργα ΣΔΙΤ σε εξέλιξη
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη αφορά στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, συνολικής αξίας άνω των 95 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει την κατασκευή και διαχείριση ενός κτιρίου παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής. Από τους ομίλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ και Intrakat, ενώ αποκλείστηκε το σχήμα ΕΡΕΤΒΟ-ΕΚΤΕΡ.

Από τις αρχές του έτους, τα κτιριακά ΣΔΙΤ κυριαρχούν, καθώς έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί συνολικού ύψους άνω των 750 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκε και η αντίστοιχη διαδικασία για το έργο ΣΔΙΤ που έχει προκηρύξει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την ανάπτυξη φοιτητικών εστιών και άλλων συμπληρωματικών εγκαταστάσεων του ιδρύματος στη Λαμία και τον Βόλο. Πρόκειται για έργο, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, η Άβαξ, η Archirodon, η Intrakat, η ΘΕΜΕΛΗ και η κοινοπραξία ανάμεσα στον όμιλο Μυτιληναίου και την ΑΤΕΣΕ.

Οι ίδιες εταιρείες συμμετέχουν και στον αντίστοιχο διαγωνισμό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, προϋπολογισμού 133 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει την κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών.

Μέσω ΣΔΙΤ θα υλοποιηθεί και η κατασκευή 35 νέων σχολείων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, προωθούνται δύο διαφορετικοί διαγωνισμοί, που θα περιλαμβάνουν από 17 σχολεία έκαστος. Ο πρώτος εξ αυτών θα είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού της τάξεως των 153,6 εκατ. ευρώ. Όλα τα κτίρια βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη, εκτός από ένα μουσικό σχολείο που θα κατασκευαστεί στην Κατερίνη.

Τέλος, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένονται εξελίξεις και στο μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ που προωθείται αυτήν την περίοδο στη χώρα.

Ο λόγος για την κατασκευή 3.000 φοιτητικών εστιών σε Ρέθυμνο (2.000) και Ηράκλειο (1.000). Ανάδοχος του έργου των 255 εκατ. ευρώ είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Την σύμβαση διεκδικούν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, η Άβαξ, η Intrakat, η κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ και η Archirodon, καθώς η Θέμελη, που επίσης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, αποκλείστηκε από την συνέχεια του διαγωνισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ