Το ονόμασαν «Herculles project» . Είναι το νέο σχήμα προστασίας ενεργητικού για τη μείωση των κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων των τραπεζών που υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το όνομα παραπέμπει στους… άθλους του Ηρακλή και προφανώς το σχήμα θα πρέπει  να καθαρίσει την «κόπρο του Αυγείου» από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

  • Στόχος είναι- αν όλα πάνε καλά- να ενταχθούν στο σχήμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξης περίπου των 30 δισ. ευρώ από σύνολο 75 δισ. ευρώ.
  • Το σχέδιο προβλέπει κρατικές εγγυήσεις 9-10 δισ. ευρώ και το ζητούμενο είναι να μη θεωρηθούν από την ΕΕ κρατική ενίσχυση.

Πληροφορίες θέλουν την τελική έγκριση του σχήματος APS να δίνεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τόσο από την Φρανκφούρτη όσο και από τις Βρυξέλλες, ενώ χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ανέφερε ότι οι κρατικές εγγυήσεις θα διαμορφωθούν σε 9 δισ. ευρώ.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το σχήμα:

  • «δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο»

και θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν το προηγούμενο διάστημα, υπό τον κ. Ζαββό, οδήγησαν στη διατύπωση του σχεδίου με τέτοιο τρόπο, ώστε να τύχει θετικής υποδοχής από την Κομισιόν.

Oι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών επείγονται να δείξουν αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό αφού τα stress tests του 2020 θα διενεργηθούν από την ΕΚΤ με στοιχεία 31/12/2019. Αυτό σημαίνει ότι το ευρύτερο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδα θα αξιοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα σε δεύτερο χρόνο.

Η αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος ΗΡΑΚΛΗΣ θα κριθεί από το τελικό κόστος για τις τράπεζες, για τις εγγυήσεις που θα πάρουν, καθώς αυτός είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει το ύψος των δανείων που θα μεταφερθούν.

Κρίσιμος παράγοντας θα είναι η μη χρήση των κρατικών εγγυήσεων, για να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι.

Επόμενο βήμα  είναι αναγκαία η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου που θα αφορά τόσο στις τιτλοποιήσεις δανείων όσο και στη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Σημειώνεται πως με τη χρήση του APS οι τράπεζες θα έχουν μία ευκαιρία να «καθαρίσουν» ταχύτερα με τα «κόκκινα» δάνεια, από τη στιγμή που θα λειτουργήσει επιπρόσθετα των δικών τους πρωτοβουλιών με στόχο να φτάσουν σε ποσοστό χαμηλότερο του 10% στους ισολογισμούς τους το 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ