Οι εξελίξεις  επιβεβαιώνουν πλήρως σχετικό θέμα του Banks.com.gr.
Οπως σας είχαμε προιδεάσει “Ερχεται επιχειρηματική…βόμβα μεγατόνων στο Ελληνικό…” με συμμετοχή μεγαλοεπιχειρηματία, οποίος θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα του Ελληνικού.
    Και απ΄ εδώ ξεκινούν οι γρίφοι, με ζητούμενο τις ακριβείς απαντήσεις, ενδελεχές ρεπορτάζ και αποκαλύψεις, όπως πάντα από το Banks.com.gr.
Αυτό γιατί αναφερόμαστε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου … μαμούθ ύψους έως 650 εκατ. ευρώ (! ).
  • Αυτή η αύξηση κεφαλαίου είναι μεγαλύτερη από την σημερινή χρηματιστηριακή αξία της Lamda Development (638 εκατ. Ευρώ).
Ο πρώτος ο βασικός, ο κυρίαρχος  γρίφος, όπως είχε εγκαίρως προειδοποιήσει το Banks.com.gr  αφορά στην προοπτική συμμετοχής της πλευράς Βαρδινογιάννη αν όχι στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda άμεσα αλλά δια της πλαγίας , φερ’ ειπείν συμμετέχοντας στην Global Investemant Group ή στην Hellinikon Global.
Σημειώστε παρακαλώ ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  έχει οριστεί για πολύ κοντινό χρόνο (σπάνιο στα ειωθότα των εισηγμένων).
Ας δούμε έναν-έναν τους παίκτες αυτού του παιχνιδιού:
  1.  Ο βασικός μέτοχος Consolidated Lamda Holdings δεσμεύεται να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης, που του αντιστοιχούν για τις μετοχές που θα μείνουν αδιάθετες  (!!)…
  2.  Ο δεύτερος βασικός μέτοχος VOXCOVE, που αποτελεί κοινοπραξία των Olympia Group (συμφερόντων Πάνου Γερμανού) και VNK Capital (των Βασιλείου και Νέλλης Κάτσου ) καλύπτοντας πλήρως το αντιστοιχούν ποσοστό τους, 12,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development, δηλαδή η κοινοπραξία θα διαθέσει- εάν ερμηνεύουμε την ανακοίνωση της Lamda που έχει 2-3 αστερίσκους προς διερεύνηση (!) – ένα συνολικό ποσό που σίγουρα θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ (μαζί με το αρχικό ποσό συμμετοχής)…

Ρωτήσαμε την κοινοπραξία VOXCOVE και μας απάντησε συγκεκριμένα:

  • ” Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το έργο της ανάπλασης του Ελληνικού είναι μια επένδυση-σταθμός για τα δεδομένα της χώρας μας. Είναι στρατηγική επιλογή μας να συμμετέχουμε στην επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, με το ποσοστό συμμετοχής μας στο σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρεία να είναι κατ’ ελάχιστον 10%, έτσι ώστε η συνολική μας επένδυση να ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ…”
Στην ανακοίνωση της Lamda αναφέρεται, πως:
  • “…τους τελευταίους μήνες διεξήχθησαν συνομιλίες σε κλίμα καλής συνεργασίας με τους συμμετέχοντες στο σχήμα Global Investment Group”.
Ανατρέχοντας στο thehellenikon.com βρίσκουμε στους συμμετέχοντες, πρώτη και καλύτερη- το Fosun Group, για το οποίο παραμένουν οι…σκιές για τυχόν εμπλοκή του στο σκάνδαλο Folli Follie Group, ενώ φαίνεται να διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική, απέναντι στο Fairfax του Prem Watsa, που ελέγχει την Eurobank , με ποσοστό 33,5% δηλαδή την τράπεζα από την οποία αποχώρησε η πλευρά Λάτση– πρώτου και μεγαλύτερου μετόχου τότε-, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2014.
Μέχρις εδώ καλά, καθώς έχουμε τον επόμενο γρίφο:
  • Θα συμμετάσχει η Fosun; υπάρχει σκέψη στο επιτελείο του ινδοκαναδού να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου;

Δεύτερος συμμετέχων στην Global Investment Group, είναι η Eagle Hills, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε,) με έγκυρη πηγή να μην επιβεβαιώνει την πρόθεση του fund να…βάλει το χέρι στην τσέπη.

Θα το δούμε αυτό, όταν έρθει η ώρα της αμκ. Με επιφυλάξεις, πάντως, καθώς- πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της Lamda Developmnt διαβάζουμε, ότι

  • “…για διάφορους λόγους ΔΕΝ επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας…” (!!!!).   
     Τρίτος συμμετέχων το Latsis Group, και πέραν αυτών ουδείς άλλος.
Και εδώ, πάλι γρίφοι, συζήτησε σε κλίμα καλής συνεργασίας με Fosun Group και Eagle Hills; Η  έγκυρη πηγή μου, πάντως επιμένει να κρατά μικρό “καλάθι”.
Κι έτσι φτάσαμε στον πρώτο και κύριο γρίφο που είχε θέσει το Banks.com.gr και αφορά στην προοπτική συμμετοχής της πλευράς Βαρδινογιάννη.
Στο επενδυτικό όχημα Global Investment Group, το οποίο θα εξαγοράσει την Ελληνικό ΑΕ. (η εταιρεία στην οποία θα έχει μεταβιβαστεί το ακίνητο του παλιού αεροδρομίου), εφόσον κλείσουν οι εκκρεμότητες, μοναδικός μέτοχος στη φάση αυτή είναι η Lamda. Αποχώρησαν δηλαδή η κινεζική Fosun και η Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi.
Eίναι προφανές, πως ένα τέτοιο θέμα θα το παρακολουθεί το Banks.com.gr εκ του σύνεγγυς, με την βεβαιότητα πως οι εξελίξεις θα μας εκπλήξουν θετικά όσον αφορά σε ένα πολύ μεγάλο για τα ελληνικά (και όχι μόνο) δεδομένα και μεγέθη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here