Έκπληξη! Τελικά ο Λάτσης έχει λεφτά!!

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Τόσο καιρό μυξόκλαιγαν και δικαιολογούσαν την αναβλητικότητα και τις καθυστερήσεις στο σημαντικότερο έργο οικιστικής ανάπλασης της Ευρώπης, λέγοντας ότι «ο επενδυτής δεν έχει λεφτά, γι’ αυτό δεν θέλει να κλείσει η συμφωνία».

Μετά ωρύονταν γιατί «οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν το έργο» του Ελληνικού «με τα λεφτά των φορολογουμένων» λες και δεν είναι δουλειά των τραπεζών να χρηματοδοτούν αναπτυξιακά έργα με απολύτως μετρήσιμο κίνδυνο και απόδοση.

Χθες ο Σπύρος Λάτσης ανακοίνωσε ότι …..έχει λεφτά και θα …τα καταφέρει να πραγματοποιήσει μια γιγαντιαία αύξηση κεφαλαίου (μεγαλύτερη από την συνολική κεφαλαιοποίηση της Lamda σήμερα στο Χρηματιστήριο), για να ξεκινήσει το έργο.

Είχε προηγηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Σπύρου Λάτση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήταν η ΠΡΩΤΗ συνάντηση του νέου Πρωθυπουργού με επιχειρηματία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Όπως και η ΠΡΩΤΗ συνάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προτού ακόμη ορκιστεί η κυβέρνηση, ήταν με τον Οδυσσέα Αθανασίου της Lamda Development.

Αμέσως μετά ήρθε η καταιγίδα πρωτοβουλιών, νομοθετικών και διοικητικών παρεμβάσεων, συντονισμένων δράσεων κόντρα στη γραφειοκρατία και μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του διμήνου, εξαφανίστηκαν ΟΛΑ τα εμπόδια για να προχωρήσει το έργο του Ελληνικού.

Οι αγορές βλέπουν τι γίνεται στην Ελλάδα. Γκρεμίζουν τα επιτόκια δανεισμού της.

Ναι, το διεθνές περιβάλλον είναι ευνοϊκό για την πτώση των επιτοκίων αλλά για πρώτη φορά η «ψαλλίδα», η διαφορά ανάμεσα στα Ελληνικά και τα Γερμανικά επιτόκια, το περιβόητο spread που έστειλε την Ελλάδα στα Μνημόνια, μικραίνει, σβήνει, περιορίζεται σε ανεπαίσθητα επίπεδα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ψηφίζει ένα νομοσχέδιο που δεν υπόσχεται επιδοτήσεις και «δωράκια» φοροαποφυγής σε όσους επενδύουν, αλλά ασχολείται με την απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών, την διευκόλυνση της επιχειρηματικής καθημερινότητας.

Σήμερα οι μίζεροι κρατικιστές, φθηνοί υπάλληλοι μικρών συμφερόντων, ανακαλύπτουν ότι τελικά ο ….Λάτσης έχει λεφτά να βάλει στην επένδυση και οι …αγορές …δεν μισούν την Ελλάδα ούτε χρειάζονται ταμπούρλο και ζουρνά για να χορέψουν.

Η κοινοπραξία VOXCOVE (Olympia Group+VNK Capital) που πίστεψε από την αρχή το έργο του Ελληνικού δεν είχε δυσκολία να ανακοινώσει:
  • “Είναι στρατηγική επιλογή μας να συμμετέχουμε στην επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, με το ποσοστό συμμετοχής μας στο σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρεία να είναι κατ’ ελάχιστον 10%, έτσι ώστε η συνολική μας επένδυση να ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ“.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που μέχρι χθες δεν ήθελαν να προχωρήσει το έργο του Ελληνικού τώρα συζητούν την συμμετοχή τους στα σχέδια και τις προοπτικές… Στέλνουν μηνύματα στους υπουργούς και ζητούν την διαμεσολάβησή τους ώστε να συμμετάσχουν όλοι στο μεγάλο εθνικό σχέδιο…

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τα 2 εκατομμύρια Ελλήνων που ακόμη και τώρα ακούν,  πιστεύουν και ψηφίζουν τους μίζερους, έχουν επιτέλους συνειδητοποιήσει η Ελλάδα έχει αλλάξει.

Προφανώς οι Έλληνες δεν ζουν στον μοναδικό Παράδεισο επι της γης. Είναι όμως διαφορετικό να ζεις και να προσπαθείς σ’ ένα περιβάλλον που επιβραβεύει την προσπάθεια από το να ζεις σ’ ένα καθεστώς που μισεί την αριστεία και την πρόοδο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here