Το 2022, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μία χρονιά που οι μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κατάφεραν να αποδίδουν πολύ καλύτερα από τις ομολογιακές εκδόσεις.

Όταν καταγράφονται απώλειες της τάξης του -4% που φτάνουν και το -14% στα ομόλογα, με τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ να “πιάνει” τις αρχές του έτους και τον Τραπεζικό Δείκτη να δίνει και κέρδη της τάξεως του +9%, είναι προφανές ότι η πλάστιγγα κλίνει υπέρ των μετοχών.

   Αρκετές εισηγμένες -πέραν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης- αλλά και της μεσαίας ακόμα και της μικρής κεφαλαιοποίησης “δείχνουν” να διαθέτουν αντοχές κάτι, που αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

   Σαφώς πιο ακριβή και δύσκολη-πλέον- η πρόσβαση σε δανεισμό/γραμμές χρηματοδότησης πλην όμως αρκετές είναι οι περιπτώσεις επιχειρηματιών/βασικών μετόχων οι οποίοι βάζουν “το χέρι στην τσέπη” σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.  

   Περιορισμένη για τα μέτρα τους αλλά ικανοποιητική για τα δεδομένα της αγοράς, η παρουσία ξένων επενδυτών (κυρίως σε τράπεζες και blue chips-σηματωρούς) με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις όμως να δικαιολογούν την πιο επιφυλακτική στάση των τελευταίων 24ωρων.

    Τεχνικά η τάση παραμένει long για την υποκείμενη αγορά/μετοχών με περιοχή καμπής την πέριξ των 900 μονάδων για τον ΓΔ και short για την ομολογιακή τουλάχιστον όσο η πολιτική της ΕΚΤ συνεχίζεται επιθετική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here