Kαθαρή πιστωτική επέκταση 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το 3ο  τρίμηνο του έτους η Alpha Bank στηρίζοντας την πραγματική οικονομία

Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας συνέχισε να αυξάνεται με ρυθμό +2% σε τριμηνιαία βάση, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε στο -8%.

Όπως ανέφερε στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου η Διοίκηση της Τράπεζας, στόχος είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να υποχωρήσουν κάτω των 3 δισ. ευρώ φέτος.

Κατά την παρουσίαση επισημάνθηκαν τα εξής:

  • Αύξηση του χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, το οποίο ανήλθε σε Ευρώ 31,4 δισ. (+ 10% σε ετήσια βάση). Καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 500 εκ. ευρώ στο Γ’ τρίμηνο, εξασφαλίζοντας ότι ο στόχος που είχε τεθεί για το 2022 έχει επιτευχθεί ήδη από το εννεάμηνο, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση της Τράπεζας στον τομέα πιστοδοτήσεων Επιχειρήσεων.
  • Στα 8% περιορίστηκε ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου ( 3,2 δις.), ως αποτέλεσμα της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης, μειωμένος κατά 20 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στόχος της Τράπεζας είναι τα ΜΕΑ να πέσουν κάτω από τα 3 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
  • Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, χρηματοδοτώντας την επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων.
  • Το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε επαναλαμβανόμενη βάση.
  • Σημαντική πρόοδος επετεύχθη ως προς τους στόχους ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων, με τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1, με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1), να ανέρχεται σε 12,1%, ενισχυμένος κατά 47 μονάδες βάσης. Περαιτέρω ενίσχυση κατά 65 μονάδες βάσης των Κεφαλαιακών Δεικτών, αναμένεται το 2023 από τις προγραμματισμένες συνθετικές τιτλοποιήσεις, επιτυγχάνοντας πλήρως τους στόχους της Τράπεζας για τη δημιουργία αξίας προς τους μετόχους της.

Επενδύσεις στην ελληνική οικονομία

Κατά την ενημέρωση των διεθνών αναλυτών, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, σημείωσε πως χάρη στα γερά της θεμέλια, η Τράπεζα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις.

Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας πραγματοποιείται με βιώσιμο τρόπο, τόσο από πλευράς κινδύνου, όσο και από πλευράς κερδοφορίας, ενώ συμπλήρωσε ότι η εξυγίανση του ισολογισμού και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών της Τράπεζας, μεταφράζεται σε βελτιωμένα επίπεδα κερδοφορίας για τον Όμιλο και απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της τάξη του 7%, ήδη από φέτος.

Ο CFO του Ομίλου Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου

Από τη μεριά του, ο CFO του Ομίλου Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, σημείωσε ότι η Τράπεζα συνεχίζει να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη με εσωτερικά μέσα, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα πέτυχε ισχυρή οργανική παραγωγή κεφαλαίου, επιτρέποντάς τη δημιουργία κεφαλαιακής βάσης, τόσο χάρη στα κέρδη της περιόδου, όσο και στις επακόλουθες ανακτήσεις DTA, υπεραντισταθμίζοντας έτσι την επαναλαμβανόμενη επίπτωση από την απόσβεση των DTC.

  • “Κινηθήκαμε γρήγορα, προσφέροντας φιλικές προσφορές προϊόντων προκειμένου να αποτραπούν νέες καθυστερήσεις”

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε €3,2 δισ., με τον Δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων σε επίπεδο Ομίλου να βρίσκεται στο 8%, σημειώνοντας μείωση κατά 20 μονάδες βάσης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η συνεπεια των Πελατών στη διευθέτηση των οφειλών τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, δείχνουν τα αποτελέσματα της Τράπεζας. Στην κατεύθυνση αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η Τράπεζα ανέλαβε γρήγορα δράση, παίρνοντας έγκαιρα μέτρα, ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς ήρθε σε επαφή με τους Πελάτες της προσφέροντας φιλικές προσφορές προϊόντων, προκειμένου να αποτραπούν νέες καθυστερήσεις.

  • «Τα μέτρα που λάβαμε έχουν ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς παρατηρούμε αποκλιμάκωση στις καθυστερήσεις αυτού του τριμήνου, ενώ τα ποσοστά ανταπόκρισης συνεχίζουν να είναι ενθαρρυντικά», υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης.

Στόχος της Τράπεζας είναι ο δείκτης ΜΕΑ να πέσει κάτω από τα 3 δις. ευρώ, σημείωσε ο κ. Παπαγαρυφάλλου.

Η Τράπεζα βρίσκεται σε εξαιρετικά βελτιωμένη θέση, υπογράμμισε ο CEO του Ομίλου, κάνοντας σαφές, ωστόσο, ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι

«συνεχίζουμε να εξετάζουμε προσεκτικά το χαρτοφυλάκιό μας για πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το εταιρικό χαρτοφυλάκιο δανείων της Τράπεζας δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.

Σε ό,τι αφορά στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι το χαρτοφυλάκιο Πελατών (back-book) της Τράπεζας παραμένει πλήρως αποδοτικό, έχοντας επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here