Δεν πέρασαν πολλές ημέρες από την παρέμβαση Στουρνάρα στο Politico για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την επιθετική αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, όταν εφαρμόζεται ως η μόνη πολιτική.

Τα λόγια του κεντρικού μας τραπεζίτη επιβεβαιώθηκαν   και από την Διεθνή Τράπεζα Διακανονισμών.

Οι προειδοποιητικές δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα προκάλεσαν αίσθηση τόσο εντός, όσο (κυρίως) εκτός συνόρων καθώς ερχόταν σε αντίθεση με την κρατούσα  λογική των “γερακιών” της Φρανκφούρτης, αναδεικνύοντας παράλληλα και την θέση της χώρας μας στο θέμα αυτό.

Οι προτάσεις του Διοικητή της ΤτΕ επικεντρώνονται στον κίνδυνο επιπτώσεων σε οικονομικό/επιχειρηματικό όσο σε κοινωνικό επίπεδο (όπου και επιμένει ο Γιάννης Στουρνάρας) ζητώντας την συνδρομή σε ενεργειακό-δημοσιονομικό.

Πλησίστια γραμμή φαίνεται πως ακολουθεί και  η Bank for International Settlements αμφισβητώντας-επί της ουσίας- τη μονοδιάστατη επιτοκιακή πολιτική (καθώς τα πραγματικά επιτόκια πολύ χαμηλότερα του πληθωρισμού παραμένουν- επί της ουσίας- αρνητικά).

Η BIS υπογραμμίζει την συναλλαγματική διάσταση του προβλήματος (διολίσθηση/εξασθένιση ευρώ έναντι δολαρίου) αλλά και την εμπορική (από την στιγμή που εισάγεται πληθωρισμός μέσω ενέργειας, προϊόντων, υπηρεσιών που ούτως ή άλλως τιμολογούνται δολαριακά).