Σημαντικοί αναλυτές επιχειρούν μια σύγκριση της τωρινής εξάπλωσης του COVID-19 με την περίοδο του 2002-2003, όταν οι αγορές, το ΧΑ, είχαν επηρεαστεί αρνητικά από την εμφάνιση του COV-2, γνωστότερου ως SARS, τον Νοέμβριο του 2002, την κορύφωσή του, την άνοιξη του 2003, και την εξαφάνισή του τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Τότε ο ιός είχε συνολικά καταγεγραμμένα περιστατικά 8.096 και 776 θανάτους, δηλαδή ποσοστό θνητότητας 9,6%.

Τώρα, ο νέος ιός έχει προσβάλει (μέχρι την Τετάρτη 4 Μαρτίου) 93.455 ανθρώπους, μετρά 3.198 θανάτους και έχει ένα ποσοστό στο 3,4%. Δηλαδή, χονδρικά, η ανθρωπότητα μετρά περί τις 10 plus φορές περισσότερα κρούσματα, αλλά είναι μισά τα θανατηφόρα, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η περίοδος δράσης του, παράμετρος που παραμένει «άγνωστος Χ» (και) για τις αγορές.

Για να το αποτυπώσουμε σε… επίπεδο Wall Street, ειδικότερα στον δείκτη S&P 500 (που είναι και το benchmark διεθνώς), το 2002 ολοκληρωνόταν ένας διετής πτωτικός κύκλος (ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2000) και ξεκινούσε ένας ανοδικός στην πορεία εξάπλωσης του SARS, με το outbreak της νόσου (Δεκέμβριος 2002) να ξεκινά εκ νέου διόρθωση, που σωρευτικά έφτασε έως το 20% από τα –τότε– υψηλά.

Συνεπώς, η μέχρι τώρα κίνηση στη Wall Street αποτελεί διόρθωση και όχι πτώση, με την είσοδο σε bear market να αποφεύγεται μετά την ανοδική διόρθωση της εβδομάδας. Ωστόσο, υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά του τώρα σε σχέση με το τότε: οι εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και στο «τιμόνι» της υπερδύναμης ένας «μαινόμενος ταύρος», που θέλει “bullish” τη Wall Street. Η τελευταία διόρθωση διευκόλυνε την επανατιμολόγηση των αμερικανικών assets, που κατά την εκτίμηση των ειδικών είχαν «φουσκώσει» σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά.

Η δυνατότητα παρέμβασης του προέδρου των ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε με την επιβολή στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας της μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, υποχρεώνοντας την Ευρώπη να συρθεί σε ενέργειες που ενισχύουν τη ρευστότητα.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 10/03/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ