Μόλις οκτώ ημέρες χρειάστηκαν για να «ακυρωθεί» η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο ελληνικός θεσμός των αμοιβαίων κεφαλαίων για να επανέλθει στην κανονικότητα και στην προ κρίσης αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Ο κορωνοϊός τον «χτύπησε» για τα καλά, και ευελπιστούμε η «ίωση» του θεσμού να διαρκέσει για βραχυπρόθεσμο διάστημα. Οι όποιες ανησυχίες μας δεν προέρχονται τόσο από το γεγονός ότι η αξία του ενεργητικού επανήλθε στα επίπεδα έναρξης του έτους, όσο από το κύμα εκροών που έλαβε χώρα στο 8ήμερο που διανύσαμε.

Αναλυτικότερα, στο εν λόγω διάστημα, η πτώση του ενεργητικού ανήλθε σε -7,09%, και οι απώλειες κεφαλαιοποίησης αξίας 601,155 εκατ. ευρώ το διαμόρφωσαν στα 7,877 δισ. ευρώ.

Η υποχώρηση προήλθε από τη μείωση μεριδίων κατά -1,12%, που αντιστοιχεί σε εντονότατες εκροές 162,205 εκατ. ευρώ, αλλά και από την υψηλή μέση αρνητική απόδοση της αγοράς των Α/Κ, που άγγιξε το -5,96%.

Από την αρχή του έτους, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων κινείται σε οριακά θετικά επίπεδα 0,22% (στις 28 Φεβρουαρίου είχε μάλιστα αρνητικό πρόσημο -0,66%). Ο ρυθμός μεριδίων παραμένει ανοδικός 7,73%, όπως και το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, πέριξ των 286,571 εκατ. ευρώ.

Καμία από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ δεν λειτούργησε ως επενδυτικό καταφύγιο έτσι ώστε να καταγράψει (έστω) οριακά θετικό πρόσημο απόδοσης εντός του τελευταίου 8ημέρου. Τη μεγαλύτερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν οι μετοχικού τύπου κατηγορίες, με εύρος που κυμάνθηκε από -13,77% (Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας) έως και -8,66% (Funds of Funds Μετοχικά). Οι σχετικά μικτού τύπου κατηγορίες σημείωσαν αρνητική μέση απόδοση από -6,29% (Μικτά Α/Κ) έως και -4,69% (Funds of Funds Μικτά). Από τις ομολογιακού τύπου, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν μέση πτωτική απόδοση -2,28% (θα τις χαρακτηρίζαμε ανεκτές έναντι του «Αρμαγεδδώνα» που συνέβη).

Στα πρώτα μας σχόλια για το έτος 2020 είχαμε δανειστεί τον χαρακτηρισμό «έτος αβεβαιότητας», που είχαν προσδώσει οι διεθνείς αναλυτές –χωρίς βέβαια τότε να υπάρχει καν η υποψία ύπαρξης του COVID-19. Το δεδομένο, πλέον, είναι ότι θα ζήσουμε ένα έτος υψηλής μεταβλητότητας των αγορών, όπως άλλωστε αυτά του 2018, 2017 κ.λπ. Το ζητούμενο είναι με τι πρόσημο θα κλείσει, τελικά, η πρώτη χρονιά της νέας δεκαετίας, καθώς ήδη οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να αναλαμβάνουν –και πάλι– δράση…

Αυτήν την υψηλή μεταβλητότητα θα πρέπει να έχουν κατά νου οι μεριδιούχοι και να πράξουν ανάλογα, με την απαραίτητη ψυχραιμία και υπομονή. Το 8ήμερο που πέρασε, μάλλον, τους βρήκε σε κατάσταση πανικού. Σχεδόν όλες οι κατηγορίες κατέγραψαν τόσο υψηλή κινητικότητα όσο και εκροές (θα τα δικαιολογούσαμε μόνο σε όσους έχουν τοποθετηθεί προ διετίας ή τριετίας ως προς την έννοια διακράτησης κερδών –ο όγκος όμως των εκροών αυτήν τη σκέψη δεν τη δικαιολογεί).

Στο πρώτο, λοιπόν, 8ήμερο αρνητικού τελικού ισοζυγίου (τουλάχιστον για τους τελευταίους 6 μήνες) «πρωταθλητές» εκροών ήταν: Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 71,328 εκατ. ευρώ, τα Μικτά Α/Κ με 32,310 εκατ. ευρώ και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 24,631 εκατ. ευρώ. Οι τρεις κατηγορίες δηλαδή που είχαν τη «μερίδα του λέοντος» όλο το προηγούμενο διάστημα από πλευράς εισροών. Αντιθέτως, συμμετοχές 9,619 και 1,723 εκατ. ευρώ υπήρξαν στα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return και Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή, αντίστοιχα.

 

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 10/03/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ