Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ.

Τι συζητούν σήμερα στα χρηματιστηριακά γραφεία; Μέχρι αργά χθες το απόγευμα ουδείς μπορούσε να απαντήσει με βεβαιότητα μη τυχόν και δοθεί ολιγοήμερη παράταση. Θα εμφανιστεί άραγε  ο βασικός μέτοχος, Deutsche Telekom; Ή μήπως τελικά θα…αφεθεί να βγει άγονη η διαδικασία, οπότε, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η εξαγορά του ποσοστού θα μπορούσε να γίνει- σε δεύτερο χρόνο- με βάση τη μέση τιμή των τελευταίων 20 ημερών.

Η μέση τιμή των τελευταίων 20 συνεδριάσεων είναι ελάχιστα  χαμηλότερη από την τρέχουσα, στα περίπου 20 λεπτά. Νομίζω πως η Deutsche Telekom δεν θα έμπαινε σε μία τέτοια λογική όταν έχει πληρώσει για το 40% συνολικά περί τα  6,5-7 ευρώ ακριβότερα κάνοντας την πρώτη κίνηση της πριν ακριβώς 10 χρόνια το 2008. Το γεγονός, πως η διάθεση του 5% λογίζεται ως μέρος εκείνης της αρχικής σύμβασης βγάζει τους Γερμανούς από την δύσκολη θέση να υποβάλουν δημόσια προσφορά για το υπόλοιπο.

Το ερώτημα είναι εάν η Deutsche Telekom έχει λόγους να πάρει και το 5% του ΟΤΕ, φθάνοντας το ποσοστό της στο 45%.

Η απάντηση είναι καταφατική, καθώς ο ΟΤΕ Group είναι το asset του γερμανικού κολοσσού, που μετά την αγορά της Γερμανίας και των ΗΠΑ εισφέρει το μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων, αναλογικά καθαρών κερδών,ενώ από πέρυσι δίνει και μεγάλο μέρισμα.

Η εισφορά του ΟΤΕ στον ενοποιημένο ισολογισμό της D.T υπολογίζεται σε όρους EBITDA στο 6% όταν η αμέσως επόμενη αγορά, της Ουγγαρίας, είναι στο 2,5% και ακολουθούν άμεσες είτε έμμεσες συμμετοχές σε περισσότερες από 30 χώρες με πολύ μικρότερα ποσοστά.

Η διοίκηση του ΟΤΕ, την οποία πρόσφατα εκθείαζε ο Timotheus Hottgens στο ΜWC στην Βαρκελώνη, διπλασίασε το μέρισμα 2017 (σε σχέση με το 2016) στα 0,35/μετοχή που αντιστοιχεί σε πάνω από 70 εκατ. με τη μία στο ταμείο των Γερμανών.

Επιπλέον ο καθαρός δανεισμός έχει περιορισθεί στα 700 εκατ., όταν ο παρανομαστής EBITDA είναι στα 1,3 δισ. Ευρώ.

Δηλαδή το κλάσμα διαμορφώνεται στο 0,6 όταν ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος είναι στο 2.

Αλλά και διοικητικά με ενδεχόμενη απόκτηση και του 5% στο επόμενο Δ.Σ η πλευρά του βασικού μετόχου θα εκπροσωπείται με 7 μέλη στο 10μελές συμβούλιο.

Πέραν δε όλων αυτών, η Βόννη, όπου η έδρα της D.T, σε απόλυτη συνεργασία με το Βερολίνο λειτουργεί σαν βραχίονας των γερμανικών συμφερόντων στην ζωτική για αυτούς ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων- Ν.Α Ευρώπης.

Για αυτά τα συμφέροντα, ο ΟΤΕ, ο πύργος της Κηφισίας είναι ένα hub, “αυτί και μάτι” και για όλα αυτά η αίσθηση στην αγορά είναι, πως η D.T θα προσθέσει και το 5% στο χαρτοφυλάκιο της.

Σήμερα, σε δεύτερη φάση;

Θα γνωρίζουμε στην διάρκεια της ημέρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ