Ισχυροποιεί με γερές βάσεις την κυριαρχία του στην αγορά χρυσού ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος, Naguib Sawiris με την εταιρεία του Endeavour Mining.

Ο χρυσοδάκτυλος κροίσος εξαγόρασε την ανταγωνίστρια εταιρεία Teranga Gold, μία κίνηση που αναδιαμορφώνει τις ισορροπίες στον κλάδο του κίτρινου μετάλλου, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Μετά τη δημιουργία από πλευράς των Barrick Gold και Newmont δύο “μεγαθηρίων” στον κλάδο προ διετίας, τα οποία δημιούργησαν μεγάλες προκλήσεις σε επίπεδο ανταγωνισμού για τις υπόλοιπες εταιρείας του κλάδου, οι συγχωνεύσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Η ενιαία εταιρεία θα παράγει περί το 1,5 εκατ. ουγγιές χρυσού τον χρόνο στη Δυτική Αφρική και θα αποτελεί έτσι μία από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής χρυσού παγκοσμίως.

Αναμένεται δε να επιδιώξει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), κίνηση η οποία αποτελεί εδώ και καιρό στόχο του CEO της Endeavour, Sebastien de Montessus.

Η επίσκεψη στο Μαξίμου

Ο Αιγύπτιος κροίσος, αν και έχει επικρίνει την Ελλάδα στο θέμα του προσφυγικού (σ.σ. ήθελε να αγοράσει δύο ελληνικά νησιά, προκειμένου να εγκαταστήσει σε αυτά χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες), εντούτοις δηλώνει φίλος της χώρας μας και μάλιστα έχει συζητήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, με κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για τις προοπτικές επένδυσης.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2019, όπως ανέσυρε από την μνήμη του το Banks.com.gr, ο επικεφαλής του μεγάλου επενδυτικού oμίλου Orascom Investment Holding Group Naguib Sawiris διέβη το κατώφλι του Μαξίμου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα και ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα η ανάπτυξη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων, γι’ αυτό τον λόγο ήταν αποφασισμένος να δημιουργήσει το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα. Αυτό, βέβαια, δεν ήταν θεωρητικό, διότι φάνηκε αργότερα με τις επενδύσεις της Microsoft, της Volkswagen κτλ…

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου κ. Sawiris είχε δηλώσει φίλος της Ελλάδας και έτοιμος να κάνει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας.

Η πανδημία σίγουρα έφερε τα πάνω-κάτω…

Θα δείξει…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here