Δεν αποτελούν δείκτη οικονομικής ανάπτυξης τα Υπερ-πλεονάσματα

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Πολύ συχνά -δυστυχώς συχνότερα του φυσιολογικού- τα κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται τα τερατώδη υπερ-πλεονάσματα του Προϋπολογισμού, τα τελευταία χρόνια, ως απόδειξη της υπερ-απόδοσης της οικονομικής πολιτικής και της σωστής πορείας της πραγματικής οικονομίας.

Είναι ψέμα. Δεν είναι λάθος. Είναι συνειδητό ψέμα.

Τα υπερ-πλεονάσματα είναι πραγματικά αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Είναι όμως πολιτική που καταστρέφει την οικονομία.

Η Κυβέρνηση συνειδητά αφαιρεί πόρους , αφυδατώνει την πραγματική οικονομία, μόνο και μόνο για να δημιουργεί ένα πλασματικό δημοσιονομικό «πλεόνασμα προς αναδιανομή» το οποίο συμπίπτει πάντα με κάποιο μικροκομματικό, προεκλογικό στόχο της κυβέρνησης.

Χθες, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε για μία ακόμη φορά ένα εντυπωσιακού ύψους «υπερ-πλεόνασμα» κατά  την εκτέλεση του προϋπολογισμού για τον μήνα Ιανουάριο.

Απλή αριθμητική.

Η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει στην άκρη 832 εκατ. Ευρώ.

Για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα:

  • Δεν καταβλήθηκαν τα προβλεπόμενα -από τον δικό της Προϋπολογισμό- ποσά για τα εφάπαξ στους συνταξιούχους.
  • Δεν χρηματοδοτήθηκε το ήδη κουτσουρεμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Δεν επιστράφηκαν φόροι στους δικαιούχους επιστροφής φόρου.

Μήπως η οικονομική ανάπτυξη έφερε περισσότερα φορολογικά έσοδα στο Κράτος; Δυστυχώς όχι.

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μέσα στο 2019, πρέπει να εισπραχθούν από φόρους 51,127 δις. ευρώ. Τον Ιανουάριο, οι Εφορίες εισέπραξαν μόλις 4 δις ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού κατά τον πρώτο μήνα του χρόνου εμφάνισαν υστέρηση 26 εκατ. ευρώ η οποία όμως υπερκαλύφθηκε από την «υπερσυγκράτηση των δαπανών» κατά 767 εκατ. ευρώ.

Τι σημαίνει «συγκράτηση των δαπανών»;

Είχε προβλεφθεί ποσό 982 εκατ. ευρώ για να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής των εφάπαξ χρηματικών ποσών μέσα στο 2019. Οι πληρωμές που υλοποιήθηκαν τελικά ήταν 321 εκατ. ευρώ.

  • Οι συνταξιούχοι μπορούν να περιμένουν το εφάπαξ, το υπερ-πλεόνασμα δεν μπορεί.

Αν η οικονομία πήγαινε καλά, προφανώς οι φόροι εισοδήματος που θα εισέπραττε η κυβέρνηση θα ήταν περισσότεροι.

Δυστυχώς το κονδύλι των εισπράξεων «λοιποί φόροι εισοδήματος» είναι μικρότερο των στόχων που έθεσε η κυβέρνηση για φέτος…

Η κυβέρνηση σκοτώνει συνειδητά την πραγματική οικονομία για να διαθέτει πόρους για την επιδοματική πολιτική που διαφημίζει καθημερινά.

Οι πολίτες ας κρίνουν αυτή την πολιτική επιλογή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ