Τα ομόλογα ΑΤ1 που διέγραψε η Eλβετική τράπεζα Credit Suisse ενδέχεται να λειτουργήσει σαν μπούμεραγκ για την ευρύτερη αγορά χρέους (ακόμη και του “ασφαλισμένου”/”εγγυημένου”) εκτιμούν αναλυτές, υποστηρίζοντας ότι αίρεται ένας κανόνας που θέλει τους ομολογιούχους να χάνουν (αν όχι τελευταίοι ) από τους τελευταίους.
- Εάν τα funds θεωρήσουν, πως η άρση ενός (σχεδόν ) θέσφατου θα μπορούσε να πλήξει και πιο senior εκδόσεις τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο/κίνδυνος “επίθεσης” τους σε κάποια πιο σχετικά ευάλωτη κατηγορία “χρέους¨.
Το προηγούμενο του Ηνωμένου Βασιλείου- που υποχρέωσε σε παραίτηση την πρωθυπουργό Λιζ Τρας- είναι αρκετά νωπό, και δεν αφορούσε κάποια περιφερειακή/μικρή οικονομία.
Το σίγουρο είναι, πως το χρήμα θα είναι πλέον ακριβότερο και για τις τράπεζες.
Να δούμε που θα βγάλει.
- Παρά το γεγονός πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας δεν είναι εκτεθειμένο στην αγορά των ομολόγων ΑΤ1 που εξέδωσε η Credit Suisse και τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι καλά κεφαλαιοποιημένα, εντούτοις η συνολικότερη κατάσταση στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά επηρεάζει και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του.
Οι σημαντικότερες από τις προκλήσεις είναι:
- Η σφιχτότερη πιστωτική πολιτική που επιδρά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την ανάκαμψη της οικονομίας,
- ο προβληματισμός για τα ρυθμισμένα δάνεια, ιδιαιτέρως του «Ηρακλή», λόγω της ανόδου των επιτοκίων,
- ο προβληματισμός των επενδυτών που εκδήλωναν ενδιαφέρον για τη δευτερογενή αγορά,
- ο χρηματιστηριακός μαραθώνιος που αναμένεται από τους πιο δύσκολους για τις τραπεζικές μετοχές