Την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου για την ελληνική αγορά πλοίων σήμανε η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το Petrofin, η Credit Suisse αποτελούσε τον κορυφαίο contributor της ελληνικής ναυτιλίας για 2021, με χαρτοφυλάκιο αξίας 5,6 δισ. δολαρίων. Και μπορεί η UBS μέχρι πρότινος να μην είχε ιδιαίτερη δραστηριοποίηση στον κλάδο, παρόλα αυτά, η εξαγορά της ελβετικής τράπεζας ανατρέπει τα δεδομένα μπορεί να σημάνει μια νέα αρχή  για τον εν λόγω τομέα.

Τα 5,6 δις δολάρια της Credit Suisse, της 10ης μεγαλύτερης τράπεζας σε ναυτιλιακή χρηματοδότηση, κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι και για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές που ενδεχομένως να επηρεάσουν την χρηματοδότηση και κατ΄επέκταση ολόκληρη την αλυδίσα του ελληνικού εφοπλισμού.

Αναλυτές κάνουν λόγο για ένα ενδεχόμενο σενάριο περιορισμού 

Του ποσού που διατίθεται για τη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας με τη μορφή δανείων .

Και αυτό διότι, όπως εξηγούν, οι τράπεζες εν μέσω κρίσης επιλέγουν να επενδύουν σε κλάδους χαμηλότερου κινδύνου.

Βέβαια σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως ελληνική ναυτιλία είναι από τις κορυφαίες σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει ομολογουμένως επιδείξει μεγάλη φερεγγυότητα στην αποπληρωμή δανείων , λόγω και της υψηλής κερδοφορίας.

Οι όποιες αποφάσεις δεν θα ληφθούν εν μία νυκτί, ωστόσο οι Έλληνες εφοπλιστές θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο και να ανταποκριθούν εγκαίρως  στο αποτέλεσμα των σχετικών διαβουλεύσεων. 

Η στήριξη από πλευράς ελληνικών τραπεζών στον κλάδο είναι δεδομένη, ενώ πέραν της Credit Suisse, υπάρχουν και πολλοί άλλοι τραπεζικοί όμιλοι που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό εφοπλισμό.