Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γερμανίας είναι «σταθερό και ισχυρό», διαβεβαίωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Αρχή Εποπτείας των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (BaFin) μετά την εσπευσμένη αγορά της Credit Suisse από τη UBS, την οποία οι αγορές δέχθηκαν σήμερα με επιφυλάξεις.

«Η BaFin παρακολουθεί αυτή τη στιγμή τις εξελίξεις στις αγορές και τις λαμβάνει υπόψη της στο πλαίσιο της εποπτικής της αποστολής. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γερμανίας παραμένει σταθερό και ισχυρό», επεσήμανε η Ομοσπονδιακή Αρχή σε σύντομη ανακοίνωσή της προς το AFP.

Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, η UBS εξαγόρασε χθες σε πολύ χαμηλή τιμή την αντίπαλό της Credit Suisse, αφού η ελβετική κυβέρνηση παρείχε σημαντικές εγγυήσεις και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας γραμμή ρευστότητας.

Λόγω της εξαγοράς σήμερα το πρωί οι μετοχές των τραπεζών σημείωναν πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Σταθερό το τραπεζικό σύστημα της Γαλλίας

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό από τη μεριά του, δήλωσε ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι σταθερές και κερδοφόρες και έχουν καλή ρευστότητα και κεφαλαιακές θέσεις, ενώ χαιρέτισε τις κινήσεις της Ελβετίας αναφορικά με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS.

«Έχουν διαφοροποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα, που είναι κερδοφόρα. Έχουν ισχυρούς ελέγχους κινδύνων και, πάνω από όλα, έχουν πολύ σημαντικά επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαίου», δήλωσε ο Βιλερουά σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ο Βιλερουά, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό και ότι περιμένει οι παγκόσμιες τιμές αγροτικών προϊόντων να υποχωρήσουν τον Ιούνιο, κάτι που αναμένεται να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές των τροφίμων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαιρέτισε μια «καλή συμφωνία», επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις επιπτώσεις στις αγορές.

«Είμαι ικανοποιημένος με αυτή τη συμφωνία, είναι μια καλή συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός στο δίκτυο RMC/BFM TV. «Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια τράπεζα με ισολογισμό άνω των 750 δισεκ. ευρώ, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο άρα παραμένουμε σε ιδιαίτερη επαγρύπνηση για την αντίδραση στις αγορές», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here