Ενεργητικό που φθάνει τα 700 δισ. έχει η ελβετική Credit Suisse της οποίας τυχόν κατάρρευση μετά την επίθεση που δέχεται θα κλυδωνίσει την Ελβετία, το ελβετικό και το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Είναι πολύ μεγάλη τράπεζα με μεγάλα προβλήματα που εν μέρει ή αρκετά έχουν αντιμετωπισθεί, αλλά οι αγορές πιστεύουν αλλιώς. Η τράπεζα έρχεται μετά από πολλά προβλήματα, σκάνδαλα και ζημίες αλλά και μετά από αύξηση κεφαλαίου 4,3 δισ. δολαρίων στην οποία πήρε θέση η εθνική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας που έγινε με ποσοστό 9,9% ο μεγαλύτερος μέτοχός της.

Το βράδυ της Τετάρτης η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ενισχύει τη ρευστότητά της, καθώς την δανείζει με 50 δισ. φράγκα (αντιστοιχούν σε 54 δισ. δολάρια). Είχαν σύμφωνα με το Bloomberg προηγηθεί τηλεφωνήματα μελών της ΕΚΤ και έρευνα σε ευρωπαϊκές τράπεζες για την περίπτωση να έχουν δανείσει ή άλλο άνοιγμα στην Credit Suisse.

Τελικώς οι ελβετικές αρχές που αρχικά παρίσταναν τον “ανήξερο” έκαναν το σωστό. Τα νέα ενίσχυσαν τη θέση της. Η μετοχή της τράπεζας υποχωρεί συνεχώς από το 2007 με μικρά διαστήματα ανόδου και υψηλό περιόδου είναι χαμηλότερο από πριν ενώ ειδικά μετά το 2020 έχει κάνει και πολλά και ζημιογόνα λάθη όπως επίσης και ανεπίτρεπτες ενέργειες δεχόμενη κεφάλαια περίεργης –το λιγότερο- προέλευσης.

Έκανε αύξηση κεφαλαίου 4,3  δισ. δολαρίων στις αρχές Δεκεμβρίου 2022 μετά από ζημιές μεταξύ των οποίων τα 5,5 δισ. δολαρίων από την τελευταία υπόθεση Archegos. Αλλά φαίνεται πως δεν είναι αρκετά, παρά το πλάνο ενίσχυσης για άνοδο του δείκτη ιδίων κεφαλαίων CET1 από pro forma 12,6 στο τέλος του 2022 προ της αύξησης τουλάχιστον σε 13 (με στοιχεία μέτρηση προ Βασιλείας 3) ή και με ισοδύναμα στοιχεία για 14%.

Τις δυσκολίες της δείχνει και η επίθεση των κερδοσκόπων και η άνοδος του ασφαλίστρου γνωστού και ως CDS από τις ημέρες του ελληνικού χρέους που θα θέλαμε όλοι να ξεχάσουμε. Το ετήσιο CDS της τράπεζας για περίπτωση χρεωκοπίας έφθασε χθες τις 1.200 μονάδες ή αλλιώς το 12%. Ετήσιο ασφάλιστρο κινδύνου σε αυτά τα επίπεδα είναι πολύ κακό.

Το ιστορικό της τράπεζας είναι γεμάτο σκοτεινές υποθέσεις:

-Το 1986 κατηγορήθηκε ότι απέκρυψε 10 δισ. δολάρια του Φιλιππινέζου Ferdinand Marcos και της συζύγου του Imelda, μέσω λογαριασμών που ανήκαν σε ανύπαρκτους καταθέτες». Τα χρήματα αυτά είχαν χαρακτηριστεί κλοπιμαία.

-Το 1999 έχασε την άδεια λειτουργίας της στην Ιαπωνία, μετά από μαζική καταστροφή ενοχοποιητικών εγγράφων.

-Το 2000 δέχθηκε καταθέσεις 214 εκατ. δολαρίων από τον στρατιωτικό της Νιγηρίας Sani Abacha, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί από την εποπτεύουσα αρχή Swiss Federal Banking Commission.

-Το 2004, μετά την επαναλειτουργία της Credit Suisse στην Ιαπωνία, στέλεχος της τράπεζας συνελήφθη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος της γιακούζα της ιαπωνικής  μαφίας.

-Μεταξύ 2004 – 2008 οι ελβετικές διωκτικές αρχές στράφηκαν κατά της τράπεζας για το ξέπλυμα 146 εκατ. δολαρίων, που σχετίζονταν με δίκτυο ναρκωτικών στη Βουλγαρία.

-Ακολούθησαν τα δύο «σκάνδαλα» του 2021-2022, με την Archegos και την Greensill Capital, για να καταλήξουμε την άνοιξη του 2022, στην έρευνα από την πλευρά των Αμερικανικών διωκτικών αρχών για καταστροφή εγγράφων, που σχετίζονταν με δανειοδοτήσεις σε Ρώσους ολιγάρχες, σύμφωνα με το CNN.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ