Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει το πρακτορείο Bloomberg στο γεγονός της ανόδου των ελληνικών τραπεζών για φέτος, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι τα κόκκινα δάνεια είναι το πρόβλημα που χρήζει λύσης, ιδιαίτερα αν σ’ αυτό προστεθεί η επώδυνα αργή πρόοδος στη μείωση των επισφαλειών.

«Στην ουσία, τίποτε δεν έχει αλλάξει από πέρυσι. Τότε, οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα υποχρεώσουν τις τράπεζες, που λυγίζουν υπό το βάρος των επισφαλών δανείων, να συγκεντρώσουν κεφάλαια. Η μερική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών από τότε δεν αποτελεί σημάδια ότι θα εφαρμοσθούν πράγματι τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο,
  • “η πρόοδος στη μείωση των επισφαλών δανείων παραμένει επώδυνα αργή και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παραμένει εύθραυστη, αφήνοντας τις τράπεζες ευάλωτες σε μεταβολές της εμπιστοσύνης”.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που μειώθηκαν κατά 12,7 δισ. ευρώ το 2018, περίπου στα 82 δισ. ευρώ, συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του χαρτοφυλακίου δανείων, αναφέρει το BBG, επικαλούμενο στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 3%. «Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν σωστά, παρά μόνον όταν αυτό το “βουνό” μειωθεί σημαντικά», υπογραμμίζεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here