Δείκτη κόκκινων δανειων χαμηλότερο του 35% το 2025 προσδοκά η διοίκηση της Attica Bank, εξετάζοντας και τη λύση του “Ηρακλή 3”.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της τράπεζας,  τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) του Ομίλου παρουσίασαν σημαντική μείωση τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση, παρά τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και τις πληθωριστικές πιέσεις. Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της πώλησης του χαρτοφυλακίου Astir I, ο δείκτης ΜΕΑ μειώθηκε στο 56,9%, παρουσιάζοντας βελτίωση σε ετήσια βάση κατά 880 μ.β., ενώ ο δείκτης κάλυψης ανήλθε σε 61,3%. “Η εκκαθάριση του ενεργητικού από τα Mη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, καθώς και η μείωση του σχετικού δείκτη παραμένει βασικός στόχος της τράπεζας και θα εξεταστεί παράλληλα με τη δυνατότητα υπαγωγής μέρους των ΜΕΑ της στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙΙ», ταυτόχρονα και με τις διεργασίες για την πιθανή συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, τα οποία επί του παρόντος δεν έχουν αποφασιστεί”, σημειώνεται χαρακτηριστικά και προστιθεται: “Η απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ», θα ληφθεί εφόσον έχουν αξιολογηθεί πλήρως οι επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας και υπό την προϋπόθεση ότι αντισταθμίζονται από πράξεις κεφαλαιακής ενίσχυσης”.
Συμφωνα με αρμόδιες πηγές είναι σε εκκρεμότητα η λήψη προαξιολογήσεων (preratings) από οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης που θα συνέβαλε στον υπολογισμό των όποιων πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών.
Επιπρόσθετα, ΤΧΣ, Thrivest και Παγκρήτια, ως μέτοχοι που συμβάλλονται με συμφωνία, θα πρέπει να συναινέσουν σε αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙΙ και να δεσμευτούν για τυχόν περαιτέρω ενέργειες, όσον αφορά στην ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ