Ο Μάριο Ντράγκι όπλισε μεν- δεν έπεισε δε.
Επιφυλακτική ήταν η υποδοχή των ευρωπαικών χωρών στις ανακοινώσεις του Ευρωπαίου Κεντρικού Τραπεζίτη.
Είναι αλήθεια ότι όσα ανακοινώθηκαν είναι κατώτερα των αρχικών προθέσεων του ιδίου του Ιταλού τραπεζίτη. Αγορές ομολόγων έως 20 δισ € αντί για 30 δισ., όπως η πλευρά Ντράγκι επεδίωκε αρχικά και μείωση επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης αντί των 20 μ.β .
Στα χρηματιστήρια η αντίδραση ήταν υποτονική (ουδεμία σχέση με τις ημέρες των…bazooka και των whatever it takes, πλέον με το IfO να προειδοποιεί για τον κίνδυνο ύφεσης για την οικονομία της Γερμανίας, εντός του 2019). Ίδια αδιαφορία επικράτησε  και στις αγορές ομολόγων.
Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τράμπ δεν έκρυψε την ανυπομονησία τους περιμένοντας την δική του Κεντρική Τράπεζα, την Fed να ανακοινώνει την προσεχή Τετάρτη τα δικά της μέτρα.
 Η ουσία είναι, πως ούτε η οικονομία της Ευρωζώνης είναι στην κατάσταση των προηγουμένων QEs, ούτε το πολιτικό προσωπικό δείχνει να μπορεί να σηκώσει το βάρος μεταναστευτικού, σοβαρών προβλημάτων για το ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα, κίνδυνο ύφεσης και στην πρώτη οικονομία της Ευρώπης.
     Σίγουρα ο Ντράγκι, ως εξαιρετικός gentleman προσπάθησε να αφήσει παρακαταθήκη στην διάδοχο του Λαγκάρντ και το βέβαιο είναι πως η “σιδηρά κυρία” της Φρανκφούρτης θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Ιταλό για καιρό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
    Ωστόσο, όπως φάνηκε χθες η χθεσινή κίνηση δεν δείχνει να είναι αρκετή, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στην Ευρώπη, πολλά από τα οποία έχουν δομικό-συστημικό χαρακτήρα.

Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χθες, ο Super Mario, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα ή και ακόμη χαμηλότερα

  • «έως ότου δούμε τις προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σε επίπεδα κοντά στο στόχο του 2%».
Παράλληλα αναφερόμενος στο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, που θα αρχίσει από τον Νοέμβριο με μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ, διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει σε ισχύ
  • «για όσο κριθεί αναγκαίο για να στηρίξει την οικονομία.”
Όπως είπε η Ευρωπσϊκή Κεντρική Τράπεζα  εκτιμά ότι ο τερματισμός του δεύτερου αυτού γύρου θα έρθει
  • “λίγο πριν από επιστρέψουμε και πάλι σε αύξηση επιτοκίων”
     Τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here