Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η παραίτηση Λαγκάρντ, για λόγους που έχουν εξηγηθεί σε παλαιότερα ΧW, με την αποχώρηση της οκτώ μήνες πριν την λήξη της θητείας της να προσομοιάζει με την πρότερη από το ΔΝΤ, να σχετίζεται και με τις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία όπως και με την επόμενη “μάχη” Παρισιού-Βερολίνου για την διαμόρφωση των νέων ισορροπιών την Ευρώπη.
Στη συνέντευξη Τύπου (την προηγούμενη εβδομάδα), οι ερωτήσεις ήταν επίμονες: θα διεκδικήσει αξίωμα στη Γαλλία; Θα μετακινηθεί στις Βρυξέλλες; Γιατί εγκαταλείπει την τράπεζα ενώ οι οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης επιδεινώνονται; Δεν απάντησε ευθέως. Περιορίστηκε να πει ότι η φωνή και η δράση της μπορούν να βοηθήσουν στην υπεράσπιση αρχών που θεωρεί πολύτιμες. Παράλληλα (σύμφωνα με τη WSJ), μία από τις επιλογές που εξετάζει είναι η ηγεσία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, του οργανισμού που συγκεντρώνει κάθε Ιανουάριο στο Νταβός πολιτικούς ηγέτες, δισεκατομμυριούχους και επικεφαλής επιχειρήσεων.
Ηδη, η ΕΚΤ στην συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας δεν προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων, μεταθέτοντας το ενδεχόμενο να τα ανεβάσει στο 2,75% σε αυτήν του στις 16-17 Δεκεμβρίου, τελευταία του 2026. Για τις 3-4 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2027, μόλις λίγα 24ωρα πριν την και τύποις αποχώρηση Λαγκάρντ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, η “μάχη” διαδοχής της μπορεί να είναι συντομότερη απ’ όταν αποχωρούσε στην λήξη της θητείας της, Οκτώβριος 2027. Ως επικρατέστεροι να την διαδεχθούν εμφανίζονται ο 55χρονος Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας και σημερινός επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) και ο 59χρονος Κλάας Κνοτ, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας.
Ο μεν Ερνάντεθ ντε Κος θεωρείται υποστηρικτής μιας πιο χαλαρής προσέγγισης για αυτό και συμπεριλαμβάνεται στα λεγόμενα “περιστέρια” της Φρανκφούρτης, σε αντίθεση με τον Κνοτ ο οποίος υποστηρίζει παραδοσιακά πιο αυστηρή πολιτική, ένα από τα “γεράκια” της ΕΚΤ. Και οι δύο έχουν.. προηγούμενα, με τον Ισπανό να παίρνει πολύ σοβαρά την ανάγκη να διατηρούνται τα δημόσια οικονομικά υπό έλεγχο. Ο Κλάας Κνοτ έχει συνδέσει το όνομά του με την αυστηρή δημοσιονομική και νομισματική προσέγγιση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους. Θυμίζω, πως το 2011 και το 2012 ήταν ο πρώτος αξιωματούχος νομισματικής πολιτικής που συζήτησε ανοιχτά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ αρχές του 2012 έθεσε δημόσια ακόμη και την πιθανότητα εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.
ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ Week (τεύχος 1064)










