Η συνέχιση των έντονων εισροών, την εβδομάδα που διανύσαμε, όχι μόνον, ώθησε το Ενεργητικό της αγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά διατήρησε το θετικότερο κλίμα για τον Θεσμό των θεσμικών χαρτοφυλακίων έναντι της απευθείας spot αγοράς τίτλων.

Αναλυτικότερα, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων ενισχύθηκε κατά 0,63% και διαμορφώθηκε στα 8,282 δις €. Η αύξηση της κεφαλαιοποίησης, περί των 51,936 εκατ. €, για ακόμη μία εβδομάδα, προήλθε (σχεδόν) εξ ολοκλήρου από τον ανοδικό ρυθμό 0,54% των μεριδίων, που αντιστοιχεί σε θετικό τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, αξίας 45,327 εκατ. €. Όλα, μέχρι τώρα, (αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη) δείχνουν ότι η διπλή πρόβλεψή μας για το 2021, τείνει να επαληθευθεί:

α) το νέο ολικό lockdown στην Αττική (φυσιολογικά  θα επεκταθεί και σε άλλους νομούς) δεν φαίνεται να επηρεάζει τη διάθεση των μεριδιούχων για αγορές μεριδίων στα Α/Κ. Μάλιστα, το πιθανότερο, η συμπεριφορά τους να είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του Μαρτίου του 2020, που είχε δημιουργηθεί πανικός εκροών. Το ζητούμενο είναι να καλυτερεύσει η εικόνα του Ελληνικού χρηματιστηρίου – που δείχνει, στην παρούσα φάση, να έχει χάσει την ανοδική κίνηση που έχουν πραγματοποιήσει οι περισσότερες αντίστοιχες διεθνείς αγορές – έτσι ώστε, να επανέλθουν οι εισροές στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (στα οποία τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρούμε, μικρής αξίας, εκροές). Την ακριβή εικόνα, βέβαια, της συμπεριφοράς των μεριδιούχων, εντός της νέας καραντίνας, θα την έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα, και

β) καθώς οι εισροές, από την αρχή του έτους, ήδη, ανέρχονται στα 227,835 εκατ. €, ο αρχικός στόχος της αγοράς των Α/Κ για αξία συμμετοχών άνω του ένα δις € παραμένει εφικτός. Εάν, μάλιστα, συνεχιστεί ο – μέχρι τώρα – έντονος ρυθμός αγορών τότε ο αρχικός, στόχος θα ξεπερασθεί σε μεγάλο βαθμό.

Σε επίπεδο μέσης εβδομαδιαίας απόδοσης, το πρόσημο του συνόλου της αγοράς ήταν θετικό 0,61%. Από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, οι 13 έκλεισαν με κέρδη, ενώ οι 6 με ζημιές. Την υψηλότερη μέση ανοδική απόδοση επέτυχαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 2,25%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 2,18% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 1,95%. Στον αντίποδα, καθώς το ΧΑ είχε διαφορετική πορεία, σε σχέση με αυτή των ξένων αγορών, οι δύο κατηγορίες των Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς μετοχικούς τίτλους ξεχώρισαν σε μέση αρνητική απόδοση: Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,61% και Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,41%.

(*) του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

 

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 16/02/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here