Tο 11ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας–Σουηδίας φέρνει στο ίδιο τραπέζι πολιτική, κεφάλαια, άμυνα, ενέργεια, τεχνολογία και βιομηχανία, για μια συζήτηση που αφορά πολύ περισσότερο από τις ελληνοσουηδικές σχέσεις.
Η Ευρώπη του 2026 δεν είναι η Ευρώπη που γνωρίζαμε πριν από λίγα χρόνια. Η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η αλλαγή των παγκόσμιων εμπορικών ροών, η ενεργειακή ασφάλεια, η επιστροφή της άμυνας στο κέντρο της στρατηγικής ατζέντας και η εκρηκτική εξέλιξη της Tεχνητής Nοημοσύνης δημιουργούν ένα νέο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.
Στo πλαίσιο αυτό, έντονο ενδιαφέρον είχε το πάνελ στο SESSION II του φόρουμ στο οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Σπυρίδων Παπαγεωργίου, Γενικός Γραμματέας Προστασίας Κρισίμων Οντοτήτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Allan Charles, Επικεφαλής Αμυντικού Τομέα για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, Ericsson, Δημήτρης Σκαλαίος, Εκτελεστικός Διευθυντής & Διευθύνων Σύμβουλος Αναδιάρθρωσης (Chief Restructuring Officer – CRO) της ΕΑΒ και Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ / HASDIG, Johan Brisfors, Διευθυντής και Επικεφαλής Sales Submarines, Saab Naval , Άννα Ψαρούλη, Επικεφαλής του Γραφείου Εκτελεστικής Διοίκησης στη Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας και Ανθεκτικότητας και ο Magnus Schöldtz Διευθυντής και Ανώτερος Σύμβουλος, Wallenberg Office, πρώην Πρέσβης.
Oι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων:
Magnus Schöldtz: Εκπροσωπώ τον Όμιλο Wallenberg, κύριο μέτοχο των ABB, Ericsson και Saab. Η Ευρώπη έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας (όπως τονίζουν οι εκθέσεις Letta και Draghi). Απαιτείται ενοποίηση των κεφαλαιαγορών για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας. Όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία, πρέπει να μετατοπίσουμε τις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες από την αγορά αμερικανικών συστημάτων στην αγορά ευρωπαϊκών εξοπλισμών, διοχετεύοντας κεφάλαια στο δικό μας καινοτόμο οικοσύστημα, διατηρώντας παράλληλα τον διατλαντικό δεσμό.
Άννα Ψαρούλη: Στη Σουηδία αναδομούμε τη Συνολική Άμυνα (Total Defense—Πολιτική και Στρατιωτική Άμυνα) με μεγάλη ταχύτητα. Διανέμουμε σε όλα τα νοικοκυριά τον οδηγό ‘If Crisis or War Comes’, θέτοντας ως στόχο την προετοιμασία των πολιτών για 7 ημέρες, των επιχειρήσεων για 2 εβδομάδες, και της κοινωνίας συνολικά για 3 μήνες (Κανόνας 1-2-3). Η ανθεκτικότητα και η ανταγωνιστικότητα ενισχύουν η μία την άλλη.

Σπυρίδων Παπαγεωργίου: Η ανθεκτικότητα σημαίνει παροχή των βασικών υπηρεσιών υπό οποιαδήποτε αναταραχή. Εστιάζω σε 3 σημεία πίεσης: 1) Αλληλεξάρτηση υποδομών (ηλεκτρισμός, επικοινωνίες, ύδρευση, μεταφορές), 2) Δοκιμή των σχεδίων έκτακτης ανάγκης υπό πραγματική πίεση, και 3) Σαφής συντονισμός, διακριτοί ρόλοι και αρμοδιότητες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Allan Charles: Στις σύγχρονες επικοινωνίες πεδίου μάχης απαιτείται η αναλογία του ‘Communications Golf Bag’: ο στρατιώτης δεν μπορεί να βασίζεται σε ένα μόνο ράδιο, αλλά πρέπει να διαθέτει πρόσβαση σε 4G, 5G, VHF, HF, εμπορικούς και στρατιωτικούς δορυφόρους. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στο ‘αόρατο ψηφιακό στρώμα’ (invisible digital layer) και σε εμπορικές τεχνολογίες ευρείας κλίμακας.
Johan Brefors: Έως το 2035, οι ναυτικές απειλές θα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Απαιτείται αγορά αναβαθμίσιμων πλατφορμών (upgradable platforms) και λογισμικού (‘system of systems’). Τα επανδρωμένα σκάφη (manned platforms) θα παραμείνουν ο πυρήνας λήψης αποφάσεων (man-in-the-loop), με τα αυτόνομα συστήματα να λειτουργούν υποστηρικτικά.
Δημήτρης Σκαλαίος: Η σουηδική αμυντική βιομηχανία είναι 7-8 φορές μεγαλύτερη από την ελληνική (>50% εξαγωγές). Η Ελλάδα χρειάζεται συγκροτημένη Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Πολιτική. Ο στόχος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για 25% εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή στις αμυντικές προμήθειες είναι θετικός, αλλά η πρόκληση είναι η εφαρμογή του. Στόχος είναι οι ελληνικές ΜμΕ να ενταχθούν στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού κολοσσών όπως η Saab και η Lockheed Martin.







