Του Enrique Diaz – Alvarez

Το πληθωριστικό επεισόδιο εξελίσσεται παγκοσμίως και συνεχίζει να ανατρέπει τις προσδοκίες και τους ιστορικούς συσχετισμούς. Η αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων πήρε τη χειρότερη τροπή την περασμένη εβδομάδα, στέλνοντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου κοντά στο ψυχολογικό επίπεδο του 2,5%. Ωστόσο, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές συνεχίζουν να διατηρούνται καλά, καθώς οι επενδυτές αναζητούν assets που θα μπορούσαν να παρέχουν κάποια προστασία από την άνοδο των τιμών.

Οι αναδυόμενες αγορές είναι οι ιδιαίτεροι ωφελούμενοι αυτής της τάσης, καθώς τα commodities που εξάγουν συνεχίζουν να αυξάνονται σε τιμές και σε αξία σπανιότητας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο αγαπημένο μας για χρόνια, το ρεάλ Βραζιλίας, με άνοδο +5% για την εβδομάδα και εκπληκτικό +18% μέχρι στιγμής φέτος.

Το ιαπωνικό γεν σημείωσε για άλλη μια φορά τη χειρότερη απόδοση, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας φαίνεται να είναι η μόνη Kεντρική Tράπεζα της G10 που δεν είναι ακόμη έτοιμη να αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό μπαίνουν στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, όπου αναμένουμε ότι την Παρασκευή το νούμερο για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο θα εκτιναχθεί σε νέο ρεκόρ. Η έκθεση για τον PCE πληθωρισμό των ΗΠΑ θα είναι διαθέσιμη την Πέμπτη, αλλά αφορά τον Φεβρουάριο, επομένως δεν θα παρέχει πολλές νέες πληροφορίες. Τέλος, το report για την απασχόληση στις ΗΠΑ θα δημοσιευτεί το απόγευμα της Παρασκευής.

Το κύριο επίκεντρο εκεί θα είναι η εξέλιξη των μισθών, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν αυξηθεί αναλόγως, κάτι που τροφοδοτεί τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων με τη Δημοκρατική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον.

Όπως προβλέπουμε εδώ και καιρό, οι υπεύθυνοι στρατηγικής συνεχίζουν να αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τα νομίσματα που βασίζονται σε commodities. Το πληθωριστικό περιβάλλον είναι εδώ για να μείνει και θα πρέπει να προσφέρει έναν ούριο άνεμο στις αναδυόμενες αγορές και στα νομίσματα της G10 των χωρών που είναι καθαροί εξαγωγείς εμπορευμάτων.

Στερλίνα

Όσο γρήγορα οι οικονομολόγοι αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα πραγματικά στοιχεία συνεχίζουν να εκπλήσσουν με την άνοδο που σημειώνουν. Τον Φεβρουάριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,2%. Η στερλίνα αποδυναμώθηκε μετά την είδηση. Οι αγορές αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την αποφασιστικότητα της Τράπεζας της Αγγλίας να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό μετά τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής στην τελευταία της συνεδρίαση. Αυτή την εβδομάδα είναι προγραμματισμένες πολλές ομιλίες από μέλη της Επιτροπής. Οι traders θα τις ακούσουν προσεκτικά, αναζητώντας περαιτέρω διευκρίνιση των μπερδεμένων μηνυμάτων που είχαν βγει από την προηγούμενη συνάντηση. Δεν θα μας εξέπληττε άλλη μια αλλαγή στον τόνο των επικοινωνιακών μηνυμάτων που θα ευθυγράμμιζε περισσότερο την Τράπεζα της Αγγλίας με άλλες Κεντρικές Τράπεζες και θα παρείχε την απαραίτητη υποστήριξη στη στερλίνα.

Ευρώ

Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας ήταν ισχυρότεροι από το αναμενόμενο και συνάδουν με μια μέτρια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα του πολέμου. Οι δείκτες IFO (income for operations) βγήκαν χειρότεροι από το αναμενόμενο, ωστόσο πιστεύουμε ότι οι δείκτες PMI είναι καλύτερος οδηγός για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη. Η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει πολύ υποστηρικτική για το άμεσο μέλλον και πιστεύουμε ότι μια ύφεση παραμένει πολύ απίθανη. Την επόμενη εβδομάδα θα βγουν τα νούμερα για τον πληθωρισμό του Μαρτίου και θα μπορούσαν κάλλιστα να ξεπεράσουν το 7%, λόγω των απότομων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας. Ο βασικός δείκτης αναμένεται επίσης να σημειώσει άνοδο. Παραμένουμε ολοένα και πιο δύσπιστοι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να περιμένει μέχρι τα τέλη του 2022 για να ανακοινώσει αυξήσεις, καθώς οι αγορές διαμορφώνουν τις τιμές, και πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό τα επερχόμενα οικονομικά στοιχεία να αναγκάσουν την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει πριν από το καλοκαίρι. Εφόσον και εάν οι αγορές τιμολογήσουν αυτό το ενδεχόμενο, το ευρώ θα πρέπει να βρει υποστήριξη.

Δολάριο ΗΠΑ

Οι απώλειες στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ έχει επιφέρει την ταχύτερη ανατιμολόγηση των αποδόσεων των ομολόγων εδώ και πολλές δεκαετίες, ενώ οι απώλειες στους δείκτες επενδύσεων και αγοράς ομολόγων μέχρι στιγμής φέτος είναι οι υψηλότερες από ποτέ. Αυτή η έκρηξη στις αποδόσεις έφερε στο δολάριο λιγότερη υποστήριξη από ό,τι σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve πλέον δίνουν ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι όχι μόνο θα υπάρχουν αυξήσεις σε κάθε συνεδρίαση, αλλά αυτές οι αυξήσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι διπλάσιες από τις συνηθισμένες, στις 50 μονάδες βάσης. Η έκθεση για τον πληθωρισμό PCE και τα νούμερα στην έκθεση για την απασχόληση αυτή την εβδομάδα αναμένεται να είναι πολύ ισχυρά, και επομένως δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων της Federal Reserve, ωστόσο η αγορά έχει ήδη τιμολογήσει σύσφιξη για φέτος και θα είναι δύσκολο να τιμολογήσει περισσότερο, επομένως ο αντίκτυπος στο δολάριο θα πρέπει να περιοριστεί.

 

{O Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ