Του Enrique Diaz-Alvarez

 

Η περασμένη εβδομάδα ήταν ασυνήθιστα ήσυχη ως προς τις οικονομικές εκθέσεις ή τις ειδήσεις για τη νομισματική πολιτική και τα περισσότερα σημαντικά νομίσματα έκαναν πολύ μικρές κινήσεις.

Η στερλίνα και το ευρώ σημείωσαν ένα μικρό κέρδος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά καμία σημαντική τάση δεν έγινε ορατή για το επόμενο χρονικό διάστημα. Τη χειρότερη επίδοση σημείωσε το ραντ της Νότιας Αφρικής, με πτώση σχεδόν 2% λόγω ανησυχιών για την αξιοπιστία του προϋπολογισμού που μόλις ανακοινώθηκε.

Η εμπορική δραστηριότητα αναμένεται να σημειώσει μέτρια αύξηση αυτήν την εβδομάδα, αν και αναμένονται σχετικά λίγες σημαντικές ανακοινώσεις.

Οι κυριότερες που αναμένονται είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού των Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών, της Fed για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ (την Πέμπτη) και η έκθεση για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη (την Παρασκευή), καθώς και μια σειρά από ομιλίες αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας.

 

Στερλίνα

Οι δείκτες PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα ενίσχυσαν την αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου το 2024. Ο σύνθετος δείκτης ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο, στο 53,3, κυρίως λόγω των υπηρεσιών. Ωστόσο στη μεταποίηση υπήρχε υστέρηση.

Αυτοί οι αριθμοί έρχονται σε έντονη αντίθεση με αυτούς της Ευρωζώνης και πιστεύουμε ότι είναι ο κύριος λόγος για την υπεραπόδοση της στερλίνας μέχρι στιγμής το 2024.

Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις με σημαντικά στοιχεία αυτήν την εβδομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ευρώ

Οι δείκτες PMI της Ευρωζώνης συνεχίζουν να υποδεικνύουν οικονομική συρρίκνωση, καθώς η οικονομία παρασύρεται από τον προβληματικό μεταποιητικό τομέα και τη χλιαρή ζήτηση από την Κίνα. Ωστόσο, υπήρχαν κάποια αισιόδοξα σημάδια.

Ο γενικός αριθμός ήταν λιγότερο αρνητικός από ό,τι αναμενόταν και ο τομέας των υπηρεσιών έχει πλέον επιστρέψει στο 50, το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και επέκτασης.

Η πολύ σημαντική έκθεση για τον πληθωρισμό που θα βγει αυτή την εβδομάδα θα είναι καθοριστική για το χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών μειώσεων επιτοκίων της ΕΚΤ, τις οποίες ακόμα αναμένουμε πριν από τις μειώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Δολάριο ΗΠΑ

Στοιχεία από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα (πέρα από τους PMI του Ιανουαρίου, τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας και τις υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών) συνέχισαν να δίνουν την εικόνα μιας ισχυρής οικονομίας.

Πιο σημαντικό για τη Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα είναι να δει εάν η προτιμώμενη μέτρηση του πληθωρισμού, των Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) εμφανίζει την ίδια ανησυχητική τάση για τον Ιανουάριο που εμφάνισε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI).

Οποιαδήποτε ανοδική έκπληξη θα επέτρεπε πιθανώς στο δολάριο ΗΠΑ να σπάσει το στενό εύρος του Φεβρουαρίου.

 

 

  • {Ο Enrique Diaz-Alvarez είναι Chief Financial Risk Officer της Ebury}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ