Την αφρόκρεμα του ελληνικού επιχειρείν συγκέντρωσε το βράδυ της Τρίτης τo Mέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Growth Awards, που διοργάνωσαν για 2η χρονιά η Eurobank και η Grant Thornton.

Στην εκδήλωση, όπου παραβρέθηκαν εκατοντάδες εκπρόσωποι της επιχειρηματικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας, δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος της Κυβέρνησης (σ.σ. ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε κώλυμα και ο κ. Κατρούγκαλος περιορίστηκε στην αποστολή σύντομου χαιρετισμού).

To Βαnks ήταν εκεί και κατέγραψε όλα όσα συνέβησαν.

Το Banks ήταν παρών και κατέγραψε όλα όσα έγιναν στη λαμπρή τελετή

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον οποίο πήραν.. συνέντευξη, -αναλαμβάνοντας ρόλο δημοσιογράφων- οι δύο εμπνευστές του θεσμού, κ.κ. Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank και Βασίλειος Καζάς, διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα σε στρατηγικούς κλάδους, στους οποίους «οι ευρύτεροι γεωπολιτικοί συσχετισμοί, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η παράδοση και οι φυσικοί πόροι της χώρας μας δίνουν την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουμε, όχι μόνο για τα επόμενα χρόνια, αλλά για αρκετές δεκαετίες. Ειδικότερα, τα μεγάλα έργα στους κλάδους της ενέργειας, των logistics και του τουρισμού, μαζί με τα σχετιζόμενα έργα υποδομής μπορούν να προσελκύσουν διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σωρευτικά, θα προκαλέσουν τη δημιουργία επιπλέον ΑΕΠ περίπου €30 δισ. σε ορίζοντα δεκαετίας και τουλάχιστον €60 δισ. σε ορίζοντα εικοσαετίας. Η τελική επίδραση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη», τόνισε ο κ. Καραβίας εξηγώντας ότι «οι παραπάνω εκτιμήσεις έχουν κεντρική θέση στον επιχειρηματικό σχεδιασμό μας και στον καθορισμό των προτεραιοτήτων της Eurobank. Η Eurobank θέλει και μπορεί να έχει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων που εντάσσονται σε όσα περιέγραψα ως αναπτυξιακά προτάγματα».

Ο κεντρικός ομιλητής κ. Peter Bodin, global CEO της Grant Thornton, στην παρουσίασή του με θέμα “A new mindset for a new corporate world” μίλησε για τη ραγδαία ταχύτητα με την οποία πραγματοποιούνται σήμερα οι αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον και πώς αυτό οδηγεί στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου σκέψης, που θα αγκαλιάζει τις αλλαγές και θα δημιουργεί μια κουλτούρα η οποία θα είναι ικανή να μετατρέψει την κρίση σε όφελος. Έκλεισε την ομιλία του με την χαρακτηριστική φράση: «Change needs to happen».

Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος επεσήμανε: «οι βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού προτύπου συνοψίζονται στην αξιοποίηση της γνώσης και του διαθέσιμου ανθρώπινου κεφαλαίου, στην προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία ποιοτικών υποδομών και στη διοικητική αποτελεσματικότητα. Κεντρικός μας στόχος οφείλει να είναι η στροφή προς μια οικονομία που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία, τα οποία θα μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές».

Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά οι κ.κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος Grant Thornton & Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβεύσεων Growth Awards Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Eurobank & Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβεύσεων Growth Awards

Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Στο πλαίσιο των απαντήσεων που έδωσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκης, στους κ.κ. Καραμούζη και Καζά, επεσήμανε ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο μπορεί να έρθει μόνο από επενδύσεις στον παραγωγικό τομέα, ενώ συνεχάρη τις επιχειρήσεις που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης και παρέμειναν στην Ελλάδα. Περαιτέρω αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας νέου κανονιστικού -ρυθμιστικού πλαισίου που δεν θα βάζει «άχρηστα» εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και υποσχέθηκε μείωση φόρων και ενθάρρυνση των τραπεζών για εξασφάλιση ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στο στόχο προσέλκυσης νέων επεδύσεων από το εξωτερικό, ενώ υποσχέθηκε απελευθέρωση της υγιούς επιχειρηματικότητας και στήριξη των νέων επιχειρήσεων και startups που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση. Έκανε λόγο για ισχυρό μεταρρυθμιστικό πλαίσιο και καινοτόμες αλλαγές που θα καλύψουν το χαμένο έδαφος στην ανάπτυξη, αναφέροντας χαρακτηριστικά «δεν αρκεί εμείς να περπατάμε, όταν οι άλλοι τρέχουν».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τέλος, στην ανάγκη να ξεμπλοκάρουν οι εγχώριες επενδύσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά το Ελληνικό και τις Σκουριές.

Τέλος, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε έρευνα της Grant Thornton για 8.000 επιχειρήσεις από τους partners της εταιρίας, κ.κ. Μανόλη Μιχαλιό και Νίκο Ιωάννου, αποτυπώνοντας τις τάσεις που διαμορφώνονται και αναδεικνύοντας δυνάμεις αλλά και ανάγκες που αναπτύσσονται στις νέες συνθήκες, ρίχνοντας έτσι φως στο μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Οι 6 (έξι) εταιρίες που βραβεύθηκαν ανά κατηγορία είναι οι εξής: 

1. Λειτουργική / Επιχειρησιακή βελτίωση: DEMO A.B.E.E.

2. Ανάπτυξη προϊόντος / Ανάπτυξη αγορών: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT A.B. & E.E. ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓ. ΗΛΕΚΤΡ. & ΤΗΛΕΠ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

3. Ανθρώπινο δυναμικό και εταιρική κουλτούρα: ΜΑΣΟΥΤΗΣ Δ. ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ Α.Ε.

4. Επενδύσεις: ΕΛΒΙΑΛ Α.Ε.

5. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: GENESIS PHARMA S.A.

6. Βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας: Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ

Φωτογραφίες: Banks.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here