Επιτάχυνση της καθαρής εισροής νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων το α’ εξάμηνο του 2023 καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), «δείχνοντας» ως… υπαίτιο «μεγάλο κοινό οφειλέτη στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο».

Πρόκειται, ουσιαστικά, για την Avramar, τα δάνεια της οποίας, ύψους 350 εκατ. ευρώ, αναταξινομήθηκαν στα «κόκκινα». 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ. Οι νέες εισροές NPEs υπερκαλύπτονται από τα ρυθμισμένα δάνεια που αναταξινομούνται σε ενήμερα (0,8 δισ. ευρώ κατά το α’ εξάμηνο), τις πωλήσεις δανείων (0,5 δισ. ευρώ) και τις εισπράξεις (0,5 δισ. ευρώ). Έτσι, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων, τον Ιούνιο του 2023, διαμορφώθηκε σε 8,6%, έναντι 8,7% το Δεκέμβριο του 2022.

Το συνολικό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε σε 12,7 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 3,8% ή 501 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022. Στις λιγότερο σημαντικές τράπεζες, το NPL ratio παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου σε 44%.

Αν, όμως, εξεταστούν μόνο οι εισροές νέων NPEs (1,6 δισ. ευρώ) και η επαναταξινόμηση δανείων από τα μη εξυπηρετούμενα σε εξυπηρετούμενα (0,8 δισ. ευρώ), το ισοζύγιο είναι αρνητικό, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 777 εκατ. ευρώ.

Η τάση μάλιστα είναι αυξητική. Το α’ τρίμηνο τα νέα «κόκκινα» ανήλθαν σε 165 εκατ. ευρώ και εκτινάχθηκαν σε 612 εκατ. ευρώ, το β’ τρίμηνο. Ακόμη και αν εξαιρεθεί η Avramar (350 εκατ. ευρώ), οι καθαρές ροές του β’ τριμήνου παραμένουν σημαντικά υψηλότερες του πρώτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ