Στο 4,2% βρέθηκε ο μέσος ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού για τους 10 πρώτους μήνες (Ιανουαρίου – Οκτωβρίου), δείγμα του ότι ο στόχος για μέσο πληθωρισμό 4% το 2023 που έχει τεθεί στο προσχέδιο του πληθωρισμού είναι εφικτός, με βάση τις σημερινές συνθήκες.

Παρά την απότομη άνοδο του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στο 3,4% από 1,6% που ήταν τον Σεπτέμβριο, οι τιμές της ενέργειας μείωσαν συνολικά τον πληθωρισμό κατά 1%, λόγω κυρίως του φυσικού αερίου.

Από την άλλη μεριά ο πονοκέφαλος με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Τον Οκτώβριο οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα αύξησαν τον μέσο πληθωρισμό κατά 1,8% , με το μισό αυτής της αύξησης να οφείλεται στα φρούτα και τα λαχανικά, τα βρώσιμα έλαια και κυρίως το ελαιόλαδο.

  • Οι τιμές στα είδη αυτά θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία λόγω και των ζημιών στην παραγωγή από την κλιματική κρίση.

Τα εποχικά είδη, μαζί με την όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από εισαγωγές κρέατος, θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των τροφίμων για αρκετούς μήνες ακόμη.

Μια ακόμη αγωνία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι οι τιμές σε υπηρεσίες, όπως είναι το πακέτο διακοπών και η εστίαση, οι οποίες έχουν αυξήσεις πολλαπλάσιες του πληθωρισμού.

Στα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες του καλαθιού του πληθωρισμού, μετά τις ανατιμήσεις που καταγράφηκαν το 2022, η πτώση της ζήτησης έχει συγκρατήσει τις τιμές στα περσινά επίπεδα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και την σημαντική υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού κοντά στο 4% τον περασμένο μήνα, από τα ιστορικά υψηλά που είχε φτάσει στις αρχές του χρόνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ