Γράφει η «ξενοδόχος»

Συνεχής είναι η αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος με τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία διετία σε όλη την Ελλάδα να ξεπερνούν τα 3,8 δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνεται στην τελευταία έρευνα της εταιρείας συμβούλων Algean Property, η οποία δραστηριοποιείται και στο κομμάτι των πωλήσεων τουριστικών ακινήτων, από τις επενδύσεις των 3,8 δισ. ευρώ που έχουν επενδυθεί για την κατασκευή νέων μονάδων αλλά και τις ανακαινίσεις σε υφιστάμενα ξενοδοχεία, ποσοστό 41,2%  αντιστοιχεί σε δωμάτια που βρίσκονται στις δύο ανώτερες κατηγορίες, ήτοι αυτές των 4 και 5 αστέρων. Η διείσδυση ξένων ξενοδοχειακών αλυσίδων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθώς και η επέκταση των μεγαλύτερων εγχώριων ξενοδοχειακών ομίλων είναι από τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε σημαντική, ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας.

Η Algean αναφέρει ότι ο αριθμός των αλυσίδων που λειτουργούν στην Ελλάδα φθάνουν τις 209 και η Ελλάδα βρίσκεται, από πλευράς αριθμού, στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη, πίσω από την Ισπανία (253), την Ιταλία (240) και τη Γερμανία (222), με αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με τα 198 brands του 2017.

Ο συνολικός αριθμός των μονάδων που βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» κάποιου brand στη χώρα μας ήταν στο τέλος του 2018 στις 730 ή αλλιώς το 7,4% επί του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού, σημειώνοντας άνοδο κατά 5%  σε σύγκριση με τα 695 ξενοδοχεία του 2017, ενώ από πλευράς αριθμού δωματίων αντιστοιχεί στο 12% επί του συνολικού δυναμικού της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις εξαγορές σε Ευρώπη και Ελλάδα, αν και στη χώρα τα συγκεντρωτικά στοιχεία είναι λιγότερα και δύσκολα καταγράφονται. Σε όλη την Ευρώπη, το 2018 οι συναλλαγές σε ξενοδοχεία έφθασαν συνολικά τα 18,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά -14% έναντι του 2017. Από το ποσό αυτό, ποσοστό  51% των συναλλαγών ή αλλιώς 9,5 δισ. ευρώ αφορούσε μεμονωμένα ξενοδοχεία, και κοντά στα 9 δισ. ευρώ  χαρτοφυλάκια ξενοδοχείων. Παρά την πτώση, οι εξαγορές που σημειώθηκαν την περασμένη χρονιά είναι σημαντικές αν ληφθεί υπόψη ότι αντιστοιχούν στο 5ο υψηλότερο νούμερο κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Οσον αφορά ειδικότερα την Ελλάδα στις σημαντικότερες συναλλαγές της περασμένης χρονιάς έχουν να κάνει με μεγάλα ακίνητα που διέθεσαν οι τράπεζες όπως το συγκρότημα της πρώην Lakitira στην Κώ (62,9 εκατ. ευρώ) από το σχήμα των Atlantica και TUI και  του Grand Hotel στη Ρόδο από τον όμιλο Μήτση με 50,1 εκατ. ευρώ. Μεγάλη είναι η συμμετοχή και των μεγαλύτερων ΑΕΕΑΠ με την εξαγορά του Amanzoe στο Πόρτο Χέλι και του Μeli Palace από το σχήμα της Grivalia Hospitality, του Nikki Beach επίσης στο Πόρτο Χέλι από το σχήμα της Invel βασικού μετόχου της Εθνική Πανγαία.