Η γεώτρηση «Γλαύκος-1» με το γεωτρύπανο «Stena Icemax» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ επαλήθευσε τις προσδοκίες. Σε έργο στρατηγικής σημασίας για μελλοντική ανάπτυξη αναδεικνύονται τα κοιτάσματα στον “Γλαύκο” από την ExxonMobil. Η κυπριακή κυβέρνηση και η αμερικάνικη εταιρεία ανακοίνωσαν σήμερα τα αποτελέσματα της γεώτρησης. Η ποσότητα Φυσικού Αερίου ανέρχεται σε 5-8 τρις κυβικά πόδια (142-227 δις κυβικά μέτρα) και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ, εξέφρασε ενθουσιασμό για τα κοιτάσματα στον «Γλαύκο», δηλώνοντας ότι η αμερικανική εταιρεία θα συνεχίσει την ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Νωρίτερα, ο υπουργός και το υψηλόβαθμο στέλεχος της ExxonMobil είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να τον ενημερώσουν για τις λεπτομέρειες, τη σημασία των ευρημάτων αλλά και για το πώς διαμορφώνεται πλέον το πρόγραμμα και η στρατηγική της ExxonMobil σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ.
Aνοιχτό το ενδιαφέρον της Exxon Mobile για ευρύτερες έρευνες
Ο Τρίσταν Άσπρεϊ επεσήμανε πως ακόμα είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού για μια μελλοντική ανάπτυξη, μιλώντας για δυνατότητα νέων ανακαλύψεων τόσο στο 10 όσο και σε άλλα τεμάχια. Εξέφρασε το ενδιαφέρον της εταιρείας για ευρύτερες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε πως το οικόπεδο 10 δεν αμφισβητείται, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις. Χαρακτήρισε «καλή βάση» για να δούμε το θέμα δημιουργίας τερματικού την ποσότητα που εντοπίστηκε, ωστόσο σημείωσε ότι θα χρειαστούν περισσότερες ποσότητες.
Η αξία των ευρημάτων στον “Γλαύκο”
Μπορεί τα αποτελέσματα από την γεώτρηση να χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης αλλά κανείς δεν μπορεί ν’ αμφιβάλλει ότι μια τέτοια εξέλιξη όπως η σημερινή μπορεί να αναδείξει την Κύπρο σε πάροχο εναλλακτικής πηγή εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναβαθμίζοντας τα συμφέροντα της και την θέση της ακόμα περισσότερο στην περιοχή γεωπολιτικά.
Τα οφέλη για την Κύπρο φέρνουν σημαντικά αποτελέσματα άμεσα αλλά και έμμεσα,

Ο «Γλαύκος» δημιουργεί καλό υπόβαθρο, ώστε με πιθανές νέες μικρότερες ή μεγαλύτερες ανακαλύψεις, να οδηγήσει σε δεδομένα -με κύριο τις ζητούμενες ποσότητες φυσικού αερίου- που επιτρέπουν τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο.

Πρόκειται για ένα καλό εμπορεύσιμο κοίτασμα που σημαίνει και οικονομικά οφέλη και προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία και ταυτόχρονα σφραγίζει την παραμονή και το ενδιαφέρον αλλά και άμεσο συμφέρον της ExxonMobil όπως και της Qatar Petroleum στην Κύπρο και στην κυπριακή ΑΟΖ για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Σημαντική επίπτωση από τα ευρήματα της γεώτρησης του κοιτάσματος είναι και το γεγονός ότι αυξάνει πλέον τα ποσοστά για κοιτάσματα σε σχηματισμούς τύπου «Ζορ» αλλά σε μικρότερο βάθος από το «Ζορ». Κι αυτό, επειδή η γεωλογία του στόχου «Γλαύκος» είναι «τύπου Ζορ», αλλά διαφοροποιημένη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για γεωλογικό σχηματισμό σε αισθητά μικρότερο βάθος κάτω από τον βυθό σε σχέση με το «Ζορ», όπως και στόχους του ίδιου τύπου όπως η «Δελφύνη-1».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ