Καλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, για το 2020, ενισχύουν την εκτίμηση των long παραγόντων της αγοράς, πως το 2021, μπορεί να είναι μία καλή επενδυτική χρονιά.

Αποτελώντας, παράλληλα, σημείο εκκίνησης για την επίπονη συνέχεια/προσπάθεια της εγχώριας επιχειρηματικότητας να επανέλθει, το 2022, χρονιά που- εκτός δραματικών ανατροπών- θα εξυγιαίνεται ο τραπεζικός κλάδος και θα ανατάσσεται ο τουρισμός. Με το πρώτο, θα μπορούσε να δοθεί ουσιαστική χρηματοδοτική/κεφαλαιακή (υπό) στήριξη στις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, με το δεύτερο η συνολικότερη επαναφορά του ΑΕΠ στα προ Covid-19 επίπεδα. Αυτό και είναι το διπλό στοίχημα, που παίζουν οι πανίσχυροι επενδυτικοί οίκοι “αγοράζοντας Ελλάδα” τους τελευταίους μήνες, με εμφανώς αυξητική την τάση, για τη συνέχεια. Η ανθεκτικότητα της πλειονότητας των εισηγμένων, πέρυσι, φαίνεται πως έχει συνέχεια στο πρώτο 3μηνο, φέτος με τα στοιχεία και τις πρώϊμες ενδείξεις να συνηγορούν υπέρ αυτής της προσέγγισης.

Σύμφωνα με τα μεγέθη 2020, η μέση αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 4,3%- ποσοστό μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου και του δείκτη Emerging Markets– κάτι που επιβεβαιώνει την ικανότητα των επιχειρηματιών να παράγουν (υπέρ) αξία. Ωστόσο, με τον δείκτη καθαρού χρέους προς κέρδη (ebitda/δλδ πριν την αφαίρεση φόρων, τόκων και αποσβέσεων) στο 3,12 είναι προφανές, πως ένας (σημαντικός) αριθμός εταιρειών θα χρειαστεί την τραπεζική στήριξη (για αναδιάρθρωση δανεισμού/υποχρεώσεων, ρευστότητα κ.λ.π). Ομως η “γεννήτρια” της επιχειρηματικότητας, όπως αποτυπώνεται σε Mytilineos, TITAN, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.) λειτούργησε αποδοτικά, παράγοντας καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα, προστιθέμενη αξία, ταμειακές ροές. Παράλληλα ενισχύθηκαν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (utilities) όπως ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ αλλά και κλάδοι αιχμής, εταιρείες -λόγω Covid-19- λ.χ. πληροφορική/λογισμικό,  Πλαστικά Θράκης, Papoutsanis, Flexopack, Paperpack κ.α.

Η “ακτινογράφηση” των εισηγμένων (πάντα σύμφωνα με τα μεγέθη 2020) “δείχνει” ενίσχυση των ελεύθερων ταμειακών ροών και μείωση καθαρού δανεισμού/ίδια κεφάλαια για 2 στις 5 εισηγμένες, και δη των ισχυρών ομίλων αλλά και μικρότερων αλλά καινοτόμων, εξωστρεφών εταιρειών που “ανδρώθηκαν” στην διάρκεια της 10ετούς “ελληνικής μνημονιακής κρίσης”, ανέπτυξαν επιπλέον αντισώματα, την χρονιά Covid-19, και- πλέον- εισέρχονται με αξιώσεις στην “επόμενη ημέρα”. Περίοδος, που κλάδοι πυλώνες της οικονομίας αλλά και.. άσσοι στην “μάχη” για την ανάπτυξη θα χρηματοδοτηθούν (κυρίως) μέσω των Κοινοτικών προγραμμάτων (ακρογωνιαίος πυλώνας το NextGeneration EU).

Και αν το 2020, ήταν η χρονιά με τις περισσότερες περιπτώσεις επιχειρηματικής επαναφοράς (σε απόλυτο αριθμό, με 16 εισηγμένες εταιρείες) από την αρχή της “μνημονιακής κρίσης” το 2021 θα μπορούσε να αναδείξει, και άλλα turn around stories, συμβάλλοντας έτσι στην επενδυτική εμβάθυνση. Καθώς έτσι διευρύνεται ο αριθμός των επιλογών, που έχει ένας επενδυτής, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την χρηματιστηριακή αγορά.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 11/05/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ