του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

Η επιστροφή της “άνοιξης” στον Ελληνικό Θεσμό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία, είναι παρατεταμένη και όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε “καλοκαίρι”, καθώς ο δυναμισμός των εισροών και του επενδυτικού ενδιαφέροντος των μεριδιούχων παραμένει αμείωτος.

Στην διάρκεια των πρώτων τεσσάρων μηνών του έτους, ο διπλός φετινός στόχος της αγοράς των Α/Κ δείχνει να καλύπτεται με τέτοια άνεση, που η πραγματικότητα είναι ότι ούτε εμείς την περιμέναμε:

α) ως προς τις εισροές, ο στόχος της αξίας του ενός δις € είναι πλέον πολύ κοντά, διότι, εάν υπάρξει συνέχεια στην υπάρχουσα μέση εβδομαδιαία ροή κεφαλαίων (περί των 40 εκατ. €), τότε η αξία αυτή θα έχει καλυφθεί μέχρι τα τέλη του α΄ εξαμήνου. Προσωπική μας εκτίμηση είναι ότι η πρόβλεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί – ήδη, η αξία των εισροών αγγίζει τα 742 εκατ. €, με παράλληλη αύξηση μεριδίων 10,72%. Εάν μάλιστα δεν υπάρξουν τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις, τότε η αξία των νέων κεφαλαίων που θα εισέλθουν στο Θεσμό, μέχρι τα τέλη της χρονιάς, ίσως μας εκπλήξουν.

β) ο δεύτερος στόχος, που δεν είναι άλλος, από την διψήφια αξία του Ενεργητικού (δηλ. τα 10 δις €, σε προ Ελληνικής χρηματοοικονομικής κρίσης επίπεδα) είναι, επίσης, πολύ κοντά. Στο τέλος του 4μήνου, το Ενεργητικό έκλεισε σε υψηλά έτους, στα 9,202 δις €, με ποσοστιαία άνοδο 13,69%. Ο ρόλος των εισροών συνεχίζει να κρατά τα “σκήπτρα” στην προσπάθεια αυτή, καθώς το 67% της αυξημένης κεφαλαιοποίησης – που ανήλθε σε 1,108 δις € – προήλθε πρωτίστως από αυτές και δευτερευόντως από τη θετική μέση απόδοση 4,59% της αγοράς των Α/Κ. Αν και με δυσκολία, πιστεύουμε ότι και ο δεύτερος στόχος μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου. Σε περίπτωση επαλήθευσής μας για εισροές 250 εκατ. € μέχρι τα τέλη Ιουνίου και με παράλληλη κίνηση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ προς τις 950 μονάδες (έστω, δηλ., επαναφορά στα προ covid επίπεδα και κάλυψη των απώλειών) τα “κουκιά” – αν και “τραβηγμένα” – βγαίνουν. Τούτο, διότι, οι Ελληνικοί μετοχικοί τίτλοι έχουν άμεση επίδραση στο μέγεθος των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας (κεφαλαιοποίηση 1,2 δις €), έμμεση στα Μικτά Α/Κ (κεφαλαιοποίηση 2,2 δις €), αλλά και σε αρκετές ακόμη κατηγορίες που διατηρούν τέτοιους τίτλους σε πολύ μικρά ποσοστά των χαρτοφυλακίων τους (λόγω διαφορετικού επενδυτικού σκοπού).

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης οι 14εις κατηγορίες των Α/Κ πέτυχαν σημαντικά κέρδη, ενώ οι 5 ζημιές. Πρωταθλητές μέσης απόδοσης ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 15,14% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 15,04%. Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 11,11%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 9,91% και τα Funds of Funds Μικτά με 9,01%. Αντιθέτως, οι ομολογιακές κατηγορίες, μέχρι στιγμής “υποφέρουν”, με τις υψηλότερες μέσες απώλειες να καταγράφονται στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών με -4,30% και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με -1,61%. Η μεγάλη επιστροφή των μεριδιούχων σε αξία αγορών μεριδίων, έχει λάβει χώρα μέσω των παρακάτω κατηγοριών: Funds of Funds Μικτά με 196 εκατ. €, Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 175 εκατ. €, Μικτά Α/Κ με 152 εκατ. € και Funds of Funds Μετοχικά με 114 εκατ. €. Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, με 28 εκατ. €, έχουν υστερήσει σημαντικά στο momentum των εισροών.

 ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 11/05/2021

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here