του Πέτρου Στεριώτη, μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA)

«Ζορίζει» το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, λόγω των γεωπολιτικών και του «ξεθωριάσματος» των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Στα μάκρο των ΗΠΑ, η τρέχουσα συγκυρία αποτυπώνεται από την πρόταση “good is bad”, καθώς οι εκεί δυνατές αγορές εργασίας και ακινήτων δυσκολεύουν την επιθυμία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα βασικά δανειστικά της επιτόκια. 

Διαφορετική είναι η εικόνα στην ευρωζώνη, με το ένα «μάτι» στην αναιμική ανάπτυξη και το άλλο στο σκαρφάλωμα των τιμών της ενέργειας. Όπως φαίνεται, η ΕΚΤ θα προηγηθεί της Fed στο λεγόμενο pivot, δηλαδή στη θέσπιση χαμηλότερου κόστους δανεισμού για τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

Εν τω μεταξύ, ο χρυσός «πρωταγωνιστεί» με τα αλλεπάλληλα ονομαστικά ιστορικά υψηλά του, τα οποία καταδεικνύουν ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού συνεχίζει να είναι δύσκολη υπόθεση. Προς επίρρωσιν αυτού, η τελευταία μηνιαία μέτρηση τιμαρίθμου των ΗΠΑ υπερέβη τις εκτιμήσεις, σκορπίζοντας… αμηχανία στους έχοντες μετοχές και ομόλογα, αλλά και στα «περιστέρια» μεταξύ των οικονομολόγων που ευαγγελίζονταν τη συνέχιση της αποπληθωριστικής διαδικασίας στις μεγάλες οικονομίες. 

Στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης δείχνει «να μην καταλαβαίνει» από τις αναταράξεις των τελευταίων συνεδριάσεων σε Φραγκφούρτη και Νέα Υόρκη. Άξια προσοχής, σε κάθε περίπτωση, είναι η ανθεκτικότητα του ελληνικού δείκτη, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις bearish αποκλίσεις (divergences) του διαγράμματος σε εβδομαδιαίο πλαίσιο. 

Στα ημερήσια «κηροπήγια» (candlesticks), ο Γενικός Δείκτης παραμένει σχετικά «άνετα» πάνω από όλους τους κινητούς μέσους όρους 50 έως και 200 ημερών, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνέχιση της γενικευμένης ανοδικής τάσης. 

Συντασσόμαστε με την εκτίμηση πως η εν εξελίξει «συσσώρευση τιμών» (consolidation) των τελευταίων 10 εβδομάδων στον Γενικό Δείκτη αρχίζει να «παλιώνει» και ότι η γενική αγορά μας καλείται να αποφασίσει «πάνω ή κάτω» από το εύρος 1.360-1.440. Άγνωστη είναι, ασφαλώς, η επόμενη μεγάλη κίνηση, αλλά, δεδομένων των διεθνών γεωοικονομικών συνθηκών και των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων (ευρωεκλογών κ.λπ.), οι επενδυτές του ΧΑ θα πρέπει να προεπιλέξουν τρόπους αντιμετώπισης της χρηματιστηριακής μεταβλητότητας. 

AΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ