Στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, και του Πορτογάλου υφυπουργού, αρμόδιου για τη Διεθνοποίηση, Eurico Brilhante Dias, υπεγράφη σήμερα, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και του Εθνικού Αναπτυξιακού Οργανισμού της Πορτογαλίας (Instituição Financeira de Desenvolvimento – IFD).

Η λειτουργία του IFD εδράζεται στην προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης στην Πορτογαλία, κυρίως μέσω της βελτίωσης στην πρόσβαση των πορτογαλικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση ιδίων κεφαλαίων.

Βασικός στόχος του μνημονίου είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο οργανισμών, οι οποίοι αποτελούν μέλη του ευρωπαϊκού δικτύου EVFIN (European Venture Fund Investors Network). Ειδικότερα, το μνημόνιο προβλέπει τον εντοπισμό πεδίων κοινού ενδιαφέροντος, τη στενή συνεργασία των δύο οργανισμών σε κοινές μελλοντικές πρωτοβουλίες στον χώρο των επενδύσεων ιδίων κεφαλαίων σε επιχειρήσεις μέσω της ανάπτυξης διασυνοριακών δράσεων, της ανταλλαγής πληροφοριών, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, καθώς επίσης και την υλοποίηση προωθητικών ενεργειών και εκδηλώσεων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε: “Η συνεργασία μεταξύ των δύο αυτών εθνικών οργανισμών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας που αφορά στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι το μνημόνιο αυτό μπορεί να προσφέρει κοινές και σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω ιδίων κεφαλαίων σε γρήγορα αναπτυσσόμενες και καινοτόμες επιχειρήσεις. Έρχεται, τέλος, να προστεθεί σε όλη αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες με διεθνείς οργανισμούς προτίθεμαι να δρομολογηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here