Για ακόμη μία φορά, πολλοστή, καταγράφεται  διάσταση μεταξύ οικονομικού επιτελείου- τραπεζιτών, ειδικότερα όσον αφορά στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας. Το θέμα (ξανά) τέθηκε στην συνάντηση συναρμόδιων υπουργών, Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τραπεζιτών, οπότε και διαπιστώθηκε πως από το Γ’ Εγγυοδοτικό Πρόγραμμα (της ΕΑΤ) είχαν χορηγηθεί μόλις 354 δάνεια (ύψους συνολικά 6,5 εκατ!) την ώρα που το συστημικό banking (υπό) στηρίζεται με δισ. από την ΕΚΤ και τις Βρυξέλλες.

Το θέμα/πρόβλημα είναι πάνω στο τραπέζι, εξετάζεται-εκ νέου– η ουσία-ωστόσο- είναι να εξευρεθεί λύση. ΑΜΕΣΑ. Νέος γύρος επαφών και προσπαθειών από την πλευρά της κυβέρνησης, με το οικονομικό επιτελείο να (ξανά) βγαίνει μπροστά. Με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ζητά, μετ’ επιτάσεως την υλοποίηση ενός σχετικού προγράμματος.

Το μεγαλύτερο μέρος, όπως έχουμε αναδείξει και από το Banks.com.gr “λιμνάζει” στους ισολογισμούς των τραπεζών αντί να συμβάλλει στην χρηματοδότηση της οικονομίας. Γιατί, όπως είχε σημειώσει (προειδοποιήσει) ό ίδιος ο επικεφαλής του Μηχανισμού το ζητούμενο δεν είναι να ενισχύονται μόνον οι υγιείς επιχειρήσεις (που ούτως ή άλλως έχουν ενεργούς διαύλους ρευστότητας) αλλά και όσες ΜμΕ που με την ανάλογη κεφαλαιακή ενίσχυση θα μπορούσαν να “σταθούν στα πόδια τους“.

Συνέπεια αυτών, είναι η αρνητική πιστωτική επέκταση, που κατά πως φαίνεται συνεχίστηκε και τον Μάϊο. Τάση, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (της Τραπέζης της Ελλάδος),  όπως ανακοινώνονται (από μέρα σε μέρα) θα καταγραφεί και για τον πέμπτο μήνα του έτους. Θυμίζοντας, πως λ.χ τα TLTROs και “ενέσεις” ρευστότητας, που αφειδώς χορηγούνται από την ΕΚΤ δεν είναι για να “εξωραϊζονται” οι ισολογισμοί των τραπεζών.

Ωρα είναι, λοιπόν, για ρηξικέλευθες αποφάσεις- κυρίως δε έργα- αφήνοντας κατά μέρος τις συνήθεις δικαιολογίες.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 29/06/2021

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here