γράφει η “ξενοδόχος”

Εντυπωσιακές επιδόσεις κατέγραψε για τον ελληνικό τουρισμό το 2018 το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού- WTTC, με τον κλάδο να παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης 6,9% κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το WTTC το 2018 ο τουρισμός συνέβαλε:

  • 1 στα 5 ευρώ της ελληνικής οικονομίας,το 20,6% του ΑΕΠ
  • 37,5 δισ. ευρώ έσοδα για την οικονομία (πολλαπλασιαστικό όφελος)
  • 988.600 θέσεις εργασίας (αμεσα και έμμεσα απασχολούμενοι)
  • στην ανάπτυξη 2% που πέτυχε η Ελλάδα το 2018,πετυχαίνοντας 3,5 φορές υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης 6,9%

Σύμφωνα με τα νούμερα του WTTC, o τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας, έναντι 10,4% που είναι αντίστοιχα το παγκόσμιο ποσοστό, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τη σημασία του κλάδου συνολικά για την ελληνική οικονομία.

  • « Αυτό σημαίνει ότι ένα στα πέντε ευρώ που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος προήλθε από τον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδίων, και αντιστοιχούν σε δαπάνες ύψους  37,5 δισ. ευρώ (44,6 δις δολάρια)», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του WTTC.

Ακρως ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία για την απασχόληση, αν ληφθεί υπόψη ότι το ένα τέταρτο της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό, και ισοδυναμεί με 988.600 θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας) με τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά να αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός προβλέπεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, για πρώτη φορά από τότε που το WTTC καταγράφει την πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Ακόμη και στην περίοδο  των υψηλών οικονομικών επιδόσεων πριν από την οικονομική κρίση, στην Ελλάδα απασχολούνταν λιγότεροι άνθρωποι στον κλάδο του τουρισμού από ό,τι το 2018 (934.500 το 2006). Το γεγονός αυτό δείχνει ότι όχι μόνο έχει ανακάμψει η τουριστική οικονομία, αλλά ότι οι επιδόσεις της  σήμερα ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Το ίδιο ισχύει και για τη συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας, η οποία ποτέ στο παρελθόν δεν είχε αγγίξει το 20% του συνολικού ΑΕΠ.  

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την ετήσια επισκόπηση του WTTC (Economic Impact Research 2019) για τον οικονομικό αντίκτυπο και την κοινωνική σημασία  του τουρισμού. Η έρευνα, η οποία διεξάγεται εδώ και σχεδόν 30 χρόνια από το WTTC, που εκπροσωπεί τον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα του τουρισμού, δείχνει ότι το 2018 ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδίων στην Ελλάδα:

  •  Υπερέβη το ρυθμό ανάπτυξης του τουρισμού και των ταξιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση  που ήταν 2,4%. Τόσο η συνολική οικονομία της  ΕΕ όσο και η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκαν κατά  2,0%, αλλά ο ελληνικός ταξιδιωτικός τομέας σημείωσε αλματώδη  άνοδο σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
  • Ενισχύθηκε με 18,5 δισ. ευρώ  από τις δαπάνες των διεθνών επισκεπτών, που αντιπροσωπεύουν το 27,9% των συνολικών εξαγωγών.
  • Τα δύο τρίτα των εισερχόμενων ταξιδιωτικών δαπανών στην Ελλάδα προέρχονταν από διεθνείς επισκέπτες (66%) και το ένα τρίτο από εσωτερικές μετακινήσεις (34%).

-Ο κύριος όγκος των ταξιδιωτικών δαπανών ήταν για λόγους αναψυχής, σε ποσοστό   94%, και το 6% για επαγγελματικούς λόγους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here