Εναλλαγές προσήμου σε στενό εύρος διακύμανσης και τάσεις σταθεροποιητικές αρχικά και ανοδικές προς το τέλος (τελευταία εβδομάδα Οκτωβρίου) κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του ΧΑ, με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s να διατηρεί αυξημένες τις προσδοκίες για περαιτέρω ανάκαμψη της αγοράς και τις τράπεζες, με μοχλό την Εθνική Τράπεζα, που ξεπέρασε την τιμή της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, να βρίσκονται για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο της προσοχής.

Πιο συγκεκριμένα, επηρεασμένος κυρίως από τις αγοραστικές κινήσεις της τελευταίας συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την τελευταία εβδομάδα του μήνα Οκτωβρίου με κέρδη της τάξης του 0,98%, ύστερα από μηνιαία κέρδη 1,63%, στις 882,57 μονάδες, ενώ μικτά ήταν τα πρόσημα στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στα νέα εμπόδια που προέκυψαν για την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας.

Ο συνολικός εβδομαδιαίος τζίρος διαμορφώθηκε στα 251,52 εκατ. ευρώ, με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών να προσεγγίζει τα 63 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης FTSE/Χ.Α. LARGE CAP σημείωσε άνοδο 0,99%, ενώ, από την άλλη μεριά, ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠ. υποχώρησε οριακά κατά 0,08%.

Απώλειες κατέγραψαν οι περισσότεροι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, με σημαντικότερες αυτές των δεικτών FTSE/ΧΑ ΠΡΩΤΕΣ YΛΕΣ και FTSE/ΧΑ ΥΓΕΙΑ, που έκλεισαν με πτώση της τάξης του 4,06% και 2,96%, αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, τα υψηλότερα κέρδη εμφάνισε ο δείκτης FTSE/ΧΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, που κινήθηκε ανοδικά κατά 4,18%, ενώ ακολούθησε ο δείκτης FTSE/ΧΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ, με θετική εβδομαδιαία μεταβολή της τάξης του 1,33%.

Σε επίπεδο μετοχών, διαπραγματεύτηκαν συνολικά 151 τίτλοι, εκ των οποίων 63 κινήθηκαν ανοδικά, 56 πτωτικά και 32 παρέμειναν αμετάβλητοι. Τη μεγαλύτερη άνοδο της εβδομάδας σημείωσαν οι μετοχές ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ Ν. (ΠΟ) και ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ), ενισχυμένες κατά 18,00% και 16,20%, αντίστοιχα. Στα χαμηλότερα επίπεδα της εβδομάδας βρέθηκε η μετοχή ΠΑΪΡΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ (ΚΟ), που υποχώρησε κατά 8,50% και η μετοχή MEVACO (ΚΟ), που περιορίστηκε κατά 6,51%.

 

του Σίμου Θεοφανίδη, Alpha Trust, XRIMA WEEK, 05/11/2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here