Οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι ένας θεσμός που αγωνίζεται να επιβιώσει ανάμεσα στις «συμπληγάδες» των συστημικών ομίλων, με τον διψήφιο, μέχρι το 2016, αριθμό Συν.Πε. να μειώνεται δραματικά, σε μόλις 7+2 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όλα μέλη της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος.

Αποτελούν έναν θεσμό με σημαντική παρουσία περισσότερο σε περιφερειακό επίπεδο, παρά σε εθνικό, αριθμώντας σήμερα 110 καταστήματα στην επικράτεια με συνολικά 907 εργαζομένους, όπως περιγράφει ο πρόεδρος της ΕΣΤΕ και της Παγκρήτιας Τράπεζας, Νίκος Μυρτάκης, που συμπληρώνουν το τραπεζικό σύστημα, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της περιφέρειας, χρηματοδοτώντας το 15% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, καθώς το δανειακό χαρτοφυλάκιό τους επικεντρώνεται κατά 85% σε εταιρείες αυτής της κατηγορίας. Συνολικά, οι Συν.Πε. παρουσιάζουν θετική πιστωτική επέκταση, σε αντίθεση με το συστημικό κομμάτι που έχει αρνητικό ρυθμό.

O κλάδος είναι σχετικά «νεότευκτος», καθώς η ΕΣΤΕ ιδρύθηκε στις 22 Ιουλίου 1995, με πρωτοβουλία των τραπεζών Λαμίας, Παγκρήτιας, Ιωαννίνων, Αχαΐας, και του Πιστωτικού Συνεταιρισμού Κορινθίας, ο Ερμής, με τον κλάδο να δοκιμάζεται στη διάρκεια της κρίσης. Μετά δε από έναν μακρύ κύκλο λουκέτων και συγχωνεύσεων, έφτασαν να αριθμούν τις 7 τράπεζες (Δράμας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Χανίων, Παγκρήτια και Κεντρικής Μακεδονίας).

Η περίπτωση είναι ξεχωριστή και για την καθεμία από τις δύο τελευταίες είναι ενδεικτική των διεργασιών που συντελούνται, αλλά και των προοπτικών που διανοίγονται προκειμένου να αποκτήσουν ευρύτερη εμβέλεια και να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, δεδομένου του ότι σε μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο οι συνεταιριστικές καλύπτουν ακόμη και μέχρι το 20% της συνολικής αγοράς.

  • Η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί τον τελευταίο σταθμό σε έναν ευρύτερο κύκλο συγχωνεύσεων. Δημιουργήθηκε μέσω της απορρόφησης της Τράπεζας Πιερίας από την Τράπεζα Σερρών, τον Σεπτέμβριο του 2018, με παράγοντα της ΕΣΤΕ να εκτιμά πως ολοκληρώθηκε αυτή η φάση συγκέντρωσης και πλέον το επόμενο βήμα θα είναι το εγχείρημα της εξάπλωσης και εκτός συνόρων της περιφέρειας.
  • Leader αυτής της προσπάθειας είναι η Παγκρήτια, που διαθέτει άδεια πανελλαδικής ανάπτυξης, και, μετά την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του Lyktos fund του Μιχάλη Σάλλα, διαμορφώνει νέες προτεραιότητες, καθώς προχώρησε σε αλλαγή φιλοσοφίας και λειτουργεί πλέον στη βάση ενός νέου μοντέλου, τύπου της παλαιάς Αγροτικής Τράπεζας, ρίχνοντας το βάρος στη στήριξη όχι μόνο αγροτικών μονάδων, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με ένα δίκτυο που ξεπερνά τα 50 καταστήματα, η Παγκρήτια «βλέπει» τη διεύρυνση της παρουσίας της στην υπόλοιπη Ελλάδα (εξαιρούνται οι αγορές Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κυκλάδων).

Εύλογο είναι το ερώτημα αν θα επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο μεγαλύτερο συνεταιριστικό σχήμα, με καρδιά την Παγκρήτια και ροή ρευστότητας από όσες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα.

Ούτως ή άλλως, η Κρητική τράπεζα αντιπροσωπεύει το (σχεδόν) ήμισυ του συνεταιριστικού banking και λειτουργεί τα 50 plus από τα συνολικά 110 καταστήματα που αριθμεί συνολικά το δίκτυο καταστημάτων, από τη Θράκη και την Ήπειρο μέχρι τη Μεγαλόνησο.

  • Οι εξελίξεις, σύμφωνα με τον παράγοντα της ΕΣΤΕ, θα εξαρτηθούν από τα τελικά αποτελέσματα της διαδικασίας κεφαλαιακού ελέγχου, την απόκτηση άδειας πανελλαδικής εμβέλειας (διαθέτουν η Παγκρήτια, η Τράπεζα Χανίων και εσχάτως η Τράπεζα Ηπείρου, ολοκληρώνοντας επιτυχώς Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 19 εκατ.) και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά την απορρόφηση της Τράπεζας Έβρου από αυτήν της Δράμας, που κάλυψαν τα απαιτούμενα κεφάλαια, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Με τα ίδια κεφάλαια στα 17,5 δισ., το ενεργητικό στα 2,6 δισ., τις χορηγήσεις στα 2 δισ. και τις καταθέσεις στα 2,1 δισ., ο κλάδος των συνεταιριστικών έχει να διαχειριστεί δύο πολύ σοβαρά εμπόδια: Το ένα αφορά στο «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την κάλυψή τους, καθώς ξεπερνούν το 45% επί των συνολικών χορηγήσεων (πάνω από τον μέσο όρο των συστημικών ομίλων), με τις προβλέψεις σε τρεις περιπτώσεις να μην καλύπτουν σημαντικό μέρος χορηγήσεων χωρίς επαρκείς εγγυήσεις. Το δεύτερο σχετίζεται με την «ακτινογραφία» των ισολογισμών, με ενδεικτική την περίπτωση τράπεζας που εμφανίζει ενεργητικό 220,6 εκατ., υποχρεώσεις 208,4, δάνεια και λοιπές απαιτήσεις 180,3 εκατ., με κέρδη μετά από φόρους στις 825 χιλ. ευρώ, με την εν λόγω τράπεζα να βρίσκεται σε αρχικό στάδιο επαφών με άλλη συνεταιριστική της ίδιας περιφέρειας.

…………….

Xrima Week, 05/11/2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ