Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha αναβαθμίστηκε κατά μία κλίμακα από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s ( από Β- σε Β). Για την Τράπεζα Πειραιώς περιορίστηκε να αναθεωρήσει θετικά τις προοπτικές της αξιολόγησης Β-.

Η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών αναβαθμίστηκε ώστε  να αντανακλά τη βελτιωμένη οικονομία και το μικρότερο ρίσκο του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με την S&P, τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται, η αγορά ακινήτων έχει βρει πάτο και πλέον έχει θετικές προοπτικές, το σχέδιο Ηρακλής θα επιταχύνει την θεραπεία των ισολογισμών των τραπεζών και το ευρύτερο περιβάλλον θα λειτουργήσει θετικά στα αποτελέσματά τους.
  • «Θεωρούμε ότι η τρέχουσα ανάκαμψη στο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα ενισχύεται, κάτι που βλέπουμε να επιδρά θετικά στο χρηματοπιστωτικό προφίλ των Ελληνικών τραπεζών. Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ανάπτυξη περίπου 2,5% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο ως το 2022, σημαντικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς η εγχώρια ζήτηση θα δυναμώνει και οι καλές εξαγωγικές επιδόσεις θα συνεχίζονται»

Η S&P επισημαίνει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των Ελληνικών τραπεζών βελτιώνονται.Τα capital controls αποσύρθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019 χωρίς να εκδηλωθούν αρνητικές επιπτώσεις στις εγχώριες καταθέσεις.

  • Η προσήλωση της προηγούμενης και της τρέχουσας κυβέρνησης σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις δρέπει καρπούς, όπως δείχνουν όλοι οι δείκτες. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω αναβαθμίσαμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από Β+ σε ΒΒ-.
  • Οι θετικές προοπτικές σηματοδοτούν την πρόθεση μας να την αναβαθμίσουμε εκ νέου τους επόμενους 12 μήνες αν η κυβέρνηση συνεχίσει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών”.

Ειδική αναφορά στην έκθεση της Standard and Poor’s γίνεται στην αγορά ακινήτων:

  • «Οι εγχώριες τιμές ακινήτων ανακάμπτουν επίσης. Η διόρθωση των τιμών ολοκληρώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, αφού είχαν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 40% από το 2008. Οικιστικά και εμπορικά ακίνητα είδαν τις τιμές τους να αυξάνουν ισχυρά από τότε (ειδικά το πρώτο μισό του 2019) αν και άνισα ανά τη χώρα – υπάρχουν μεγάλες διαφορές ακόμα και στην ίδια πόλη.
  • Η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, οι πρόσφατες αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και τον νόμο Κατσέλη, η αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, η υψηλή ζήτηση για τουριστικά ακίνητα βραχυχρόνιας ενοικίασης και το πρόγραμμα χρυσής βίζας βοηθούν προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αύξησης των τιμών.
  • Ο ρυθμός ανάκαμψης των τιμών οικιστικών και εμπορικών ακινήτων σημαίνει πολλά για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες οι οποίες πρέπει να καθαρίσουν περίπου 75 δισ. ευρώ Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.
  • Πιστεύουμε ότι η βελτίωση της κτηματαγοράς θα μπορούσε να υποστηρίξει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια σε εξασφαλισμένες πωλήσεις χρέους σε εγχώριους και ξένους αγοραστές. Περίπου 20 εξ’ αυτών έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενδιαφέρονται για τέτοιες αγορές καθώς οι πιθανότητες ανάκαμψης αυξάνονται»

Για τις τράπεζες η S&P αναφέρει ότι αυτές οι θετικές τάσεις τις βοήθησαν να επιταχύνουν τα σχέδια καθαρισμού των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) το τελευταίο 12μηνο. Η S&P εκτιμά πως αν οι τρέχουσες συνθήκες συνεχιστούν το ποσοστό των NPLs και NPEs θα υποχωρήσει κάτω του 35% το 2020 και κάτω από 25% ένα χρόνο αργότερα.

H S&P για πρώτη φορά από το 2011 μειώνει το δείκτη ρίσκου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το 10 που είναι σήμερα στο 9.
Η S&P επισημαίνει ότι στην κατηγορία 9 ανήκουν χώρες όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Τουρκία – και σπεύδει να δηλώσει ότι η τάση του Ελληνικού ρίσκου να αρχίσει να μειώνεται τώρα ταχύτερα. Έτσι η κεντρική βαθμολογία για το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναβαθμίζεται από Β σε Β+ προκειμένου
  • “να αντανακλά το γεγονός ότι η επιταχυνόμενη οικονομική ανάκαμψη, θα κάνει καλό στις επιδόσεις του τραπεζικού συστήματος.”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here