Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργου Ζαββού με τους τους τραπεζίτες ήταν απολύτως επιτυχημένη και διαπιστώθηκε πλήρης σύμπνοια για το σχέδιο Ηρακλής.

Οι κρατικές εγγυήσεις αυξάνονται.

  • Πρόκειται για εγγυήσεις έως και 12 δισ. ευρώ που θα παρέχει o  ‘‘Ηρακλής’’, στο σχήμα προστασίας ενεργητικού APS στο οποίο θα ενταχθούν τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων έως και 36 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου οριστικοποιήθηκαν χθες, θα αποσταλεί σήμερα προέγκριση στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) αλλά και στην ΕΚΤ η οποία θα πρέπει να γνωμοδοτήσει για την επίπτωση που θα έχει στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Tο Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε από την αρχή ότι θέλει να περιορίσει στο ελάχιστο τις πιθανότητες ενεργοποίησης και κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων.

  • Κατά συνέπεια, το νομοσχέδιο θα προβλέπει αυστηρούς όρους για τις εισπράξεις που θα πρέπει να επιτυγχάνει ο διαχειριστής των δανείων που θα τιτλοποιηθούν. Οι διαχειριστές αναλαμβάνουν τη διεκδίκηση και την είσπραξη των απαιτήσεων από τους οφειλέτες και ακολούθως την αποπληρωμή των ομολόγων.
  • Τα δάνεια που θα ενταχθούν στην τιτλοποίηση, των υψηλής διαβάθμισης ομολόγων (senior notes) που θα πάρουν την κρατική εγγύηση, θα πρέπει να είναι εισπράξιμα, δηλαδή να έχουν υψηλές πιθανότητες να εισπραχθούν.
  • Προτού τιτλοποιηθούν τα δάνεια αυτά θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί από εξωτερικό οργανισμό και να φέρουν κατηγορία αξιολόγησης ΒΒ-, Ba3, BBL ή υψηλότερη. Η αξιολόγηση προφανώς δεν θα λαμβάνει  υπόψη το όφελος της κρατικής εγγύησης.
Η συνάντηση έγινε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργου Ζαββού με τους Παύλο Μυλωνά (Εθνική Τράπεζα), Φωκίωνα Καραβία (Eurobank), Βασίλη Ψάλτη (Alpha Bank), Χρήστο Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) και Γιώργο Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ- Πειραιώς).
Το νομοσχέδιο, καταρτίστηκε από μεγάλη ομάδα νομικών συμβούλων του υπουργείου Οικονομικών, της ΤτΕ, του ΤΧΣ και των τραπεζών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here